Η φαρμακοβιομηχανία Sanofi δημιουργεί ένα ταμείο που θα υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν στόχο να προσφέρουν λύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Στόχος της φαρμακοβιομηχανίας είναι να δημιουργηθούν τοπικές  επιχειρήσεις που θα είναι βιώσιμες. «Η καινοτομία από την εμπειρία μου στην αφρικανική ήπειρο και η ψηφιοποίηση με εταιρείες startup είναι εκπληκτική», δήλωσε ο Jon Fairest της Sanofi σε συνέντευξή του. «Αλλά αυτές οι επιχειρήσεις  δεν ακούγονται αρκετά  στις πιο ανεπτυγμένες χώρες και  επομένως δεν λαμβάνουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται». Ο Jon Fairest, που ήταν για έξι (6) χρόνια επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Sanofi στην Αφρική, τώρα ηγείται της Παγκόσμιας Μονάδας Υγείας της εταιρείας.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ιδρύθηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους με στόχο τη διανομή φαρμάκων και την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Η Sanofi παρέχει 30 από τα φάρμακά της σε τιμές κόστους σε 40 οικονομικά ασθενέστερες  χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα εν λόγω φάρμακα, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι βασικά, καλύπτουν ποικίλους θεραπευτικούς τομείς, αν και η Sanofi δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα προϊόντα για τη φυματίωση, τον καρκίνο και τον διαβήτη. Σε πολλές από αυτές τις χώρες κανείς δεν έχει εκπαιδευτεί στη διαχείριση των εν λόγω ασθενειών, αναφέρει ο Fairest. «Σε όποια χώρα επιτυγχάνει κάποιο από τα προγράμματά μας, αφήνουμε μια πραγματική κληρονομιά συνολικά στην υγειονομική περίθαλψη», προσθέτει.

Για να βοηθήσει στη διάκριση των μη κερδοσκοπικών προσφορών της, η Sanofi δήλωσε τη Δευτέρα ότι τις λανσάρει με την  επωνυμία Impact. Για να δοθεί η ευκαιρία στην πρωτοβουλία Impact να πετύχει απαιτείται και ένα επίπεδο δέσμευσης από τις χώρες υποδοχής. Η Sanofi πραγματοποιεί επισκέψεις —πιο πρόσφατα στη Ρουάντα— για να αποφασίσει από ποιές χώρες θα ξεκινήσει. Ο Fairest είπε ότι μόλις η επιτυχία της πρωτοβουλίας Impact γίνει εμφανής, θα είναι ευκολότερο να μεταφερθεί σε γειτονικές χώρες. Η πρωτοβουλία της Sanofi ήδη ωφελήσει 150.000 ασθενείς. Η εταιρεία σχεδιάζει να ωφελήσει εκατομμύρια ασθενών μελλοντικά κάτι που μπορεί να πετύχει μόνο με τη δημιουργία  συστημάτων που μπορούν να είναι επεκτάσιμα και αυτό-βιώσιμα.