Παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, αυξήθηκαν και οι ‘φωνές’ για επιστροφή της μάσκας στην καθημερινότητά μας, με αρκετούς επιστήμονες να επιμένουν ότι η χρήση της πρέπει να επανέλθει. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από την πρόσφατη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η συζήτηση για την επιστροφή της μάσκας θα συζητηθεί σήμερα στην σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Εν τω μεταξύ σε χθεσινές δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος , τόνισε ότι οι μάσκες μπορεί να ξαναγίνουν υποχρεωτικές σημειώνοντας ότι η σύσταση για τη χρήση τους παραμένει όλο αυτό το διάστημα. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών», είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης  απεύθυνε χθες κάλεσμα προς όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν με πλοία, να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής για τον κορονοϊό και να φορούν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου, τονίζοντας ότι «καλό καλοκαίρι είναι το ασφαλές καλοκαίρι. Ωστόσο με χθεσινή του ανάρτηση ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί για ποιο λόγο δεν χρειάζεται να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του, ο κ Μαγιορκίνης αναφέρει ότι: «Ο ρόλος των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) στις πρώτες φάσεις της πανδημίας ήταν καταλυτικός γιατί μας βοήθησε να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε μία πιο διαχειρίσιμη πίεση στα νοσοκομεία. Επίσης μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναπτύξουμε επαρκείς φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή τα εμβόλια και τα φάρμακα. Η χρήση των ΜΦΠ στη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι «μπόρα που έρχεται και φεύγει», απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει. Αυτό δεν ισχύει. Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης». Και ο κ Μαγιορκίνης καταλήγει:

«Συνοπτικά: οι εξάρσεις της επιδημίας δεν είναι καιρικά φαινόμενα ή ‘κύματα που σπάνε και μας περνάνε’. Η ύφεση έρχεται κυρίως όταν δημιουργηθεί ένα έστω και παροδικό τείχος ανοσίας. Ο καιρός βοηθάει, αλλά παροδικά.

Οι ΜΦΠ σε αυτή τη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου».