Καθώς η COVID-19 έδειξε κενά και αδυναμίες σε πολλά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας που επιδείνωσαν την κρίση και τον αντίκτυπό της στους ασθενείς και τις κοινωνίες, η EFPIA χαιρέτισε την υιοθέτηση του προγράμματος EU4Health το 2020 ως ένα φιλόδοξο εργαλείο για την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές στην Υγεία και να υποστηρίζει τα κράτη μέλη να επενδύσουν σε ανθεκτικά συστήματα υγείας που βελτιώνουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα και την ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη. Ενόψει της διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη για το πρόγραμμα εργασίας του 2023, η EFPIA επαναλαμβάνει τη σημασία της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης των διασυνοριακών απειλών για την υγεία ως βασικό στόχο του προγράμματος EU4Health.

Η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών στην Υγεία (HERA) είναι ένα πρώτο βήμα για να τεθεί η Ευρώπη μπροστά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την Υγεία. Για να προσελκύσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υψηλού κινδύνου projects Ε&Α και με βιώσιμη δυναμικότητα αύξησης κατά τη διάρκεια έκτακτων καταστάσεων στον τομέα της Υγείας, θα είναι κρίσιμο για την ΗEΡΑ να ενώσει τις δυνάμεις της και να συνεργαστεί με τις βιομηχανίες διαθέτoντας  πόρους ανάλογους με τις φιλοδοξίες της. Το πρόγραμμα EU4Health θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει στρατηγικές επενδύσεις που θα επιτρέψουν στα συστήματα υγείας να γίνουν πιο ανθρωποκεντρικά και πιο αποτελεσματικά εστιάζοντας σε αποτελέσματα που αφορούν τους ασθενείς. Τα τυποποιημένα και συγκρίσιμα δεδομένα σχετικά με τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τον ασθενή θα ξεκλειδώσουν τη συναπόφαση και την επιλογή του ασθενούς, τον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών και τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης, οδηγώντας σε κέρδη αποτελεσματικότητας με την πάροδο του χρόνου. Εν προκειμένω, τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για να καταστεί δυνατή η απαραίτητη χρηματοδότηση της πληροφορικής για την Υγεία και η εφαρμογή μεθόδων συλλογής δεδομένων και δομών διακυβέρνησης, με βάση επιτυχημένα πιλοτικά προγράμματα όπως το έργο IMI H2O και τη χρηματοδότηση πιλοτικών προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης σε διαφορετικά  συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (EBCP) και την επακόλουθη Πρωτοβουλία για τα μη μεταδοτικά νοσήματα ( NCD), η ΕΕ έχει αναλάβει ηγετικό και φιλόδοξο ρόλο στην υποστήριξη καινοτόμων δράσεων ενάντια στις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου στην Ευρώπη και το πρόγραμμα EU4Health θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών. Η έναρξη του EBCP το 2021 ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στην πολιτική της ΕΕ για την Υγεία, με αποκορύφωμα τα χρόνια της ανασκόπησης των στοιχείων, της διαβούλευσης και της συζήτησης για την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός. Ωστόσο, η εφαρμογή του EBCP μόλις ξεκίνησε και η επιτυχία της πρωτοβουλίας θα καθορίσει την κατεύθυνση των μελλοντικών πολιτικών της ΕΕ για τη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ιδιώτες εταίροι που ειδικεύονται στην ψηφιακή τεχνολογία ακολουθούν αυτές τις πρωτοβουλίες για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες επέκτασης των διδαγμάτων από τον καρκίνο σε άλλες Μη Μεταδοτικές  Ασθένειες και την επίτευξη ευρύτερων φιλοδοξιών της ΕΕ για τον έλεγχο των χρόνιων ασθενειών.