Μια σειρά από μεθοδεύσεις πίσω από τη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (κολλέγια) καταγγέλλει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τα συναρμόδια υπουργεία και τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η επιστολή του Π.Σ.Φ. κοινοποιείται και προς το Τεχνικό , Οικονομικό και Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών, τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας, τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους επαγγελματίες, συντάσσονται με τους φυσικοθεραπευτές σε αυτή τη μάχη.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Π.Σ.Φ. καταγγέλλει ότι οι μεθοδεύσεις ξεκινούν με αυτόν-καθαυτόν τον ν. 4736/2020 που προβλέπει την εξίσωση των τίτλων σπουδών των κολλεγίων με αυτούς των Ελληνικών Α.Ε.Ι., καθώς καταστρατηγείται και ουσιαστικά καταργείται ο ιδρυτικός νόμος των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ν. 3696/2008 που προέβλεπε ότι «…Οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών ή οποιασδήποτε άλλης ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα Κολλέγια δεν είναι ισότιμα με τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης, όπως Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. και Ι.Ε.Κ.». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Π.Σ.Φ., οι μεθοδεύσεις συνεχίζονται, αφού ο ν. 4736/2020, για να μπορέσει να στηριχθεί συνταγματικά η ισοτιμία των πτυχίων των κολλεγίων, «πατάει» πάνω στην κοινοτική οδηγία 2005/36/ΕΚ, παραποιώντας τη βάναυσα όμως, καθώς αυτή αναφέρει στην παράγραφο 12 ότι «Η παρούσα Οδηγία αφορά την αναγνώριση από τα Κράτη Μέλη, των επαγγελματικών προσόντων που αποκτήθηκαν σε άλλα Κράτη Μέλη και όχι στην ίδια χώρα» και παράλληλα εισάγει δικαίωμα στην αναγνώριση και αποφοίτους τρίτων χωρών, επειδή τα κολλέγια συνεργάζονται με Πανεπιστήμια της μεγάλης Βρετανίας. Πέραν όμως των δύο αυτών βασικών μεθοδεύσεων, που ο Π.Σ.Φ. κατακευρανώνει στην επιστολή του στηριζόμενος σε σειρά γνωμοδοτήσεων από καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, ο Π.Σ.Φ. καταγγέλλει και μια σειρά από παράλληλες, ύποπτες μεθοδεύσεις που οδηγούν σε αυτή την αναγνώριση.

Ο Π.Σ.Φ. κλείνει την επιστολή του με μια σειρά αιτημάτων, όπως: Διασφάλιση της παροχής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των κολλεγίων στην Ελλάδα, κατά το πρότυπο ακριβώς του δικαιοπάροχου πανεπιστημίου, με όρους εισαγωγής των σπουδαστών, αξιολόγηση των προσόντων του διδακτικού προσωπικού, χώρους, διάρκεια σπουδών, προσόντα υποψηφίων, διδασκαλία κλπ. Θεσμοθέτηση ανεξάρτητης επιτροπής, που θα αποδίδει το δικαίωμα μεταφοράς επαγγελματικών δικαιωμάτων όπως αυτά προβλέπονται από τις κοινοτικές οδηγίες για τους κατέχοντες τίτλο προπτυχιακών σπουδών. «Για την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών υγείας και την ελάχιστη εναρμόνιση της εκπαίδευσης. Εφαρμογή των δικλείδων ασφαλείας για να μην καταπατηθεί εμμέσως το άρθρο 16 του Συντάγματος όπως ακριβώς προτείνεται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που κατατίθεται και αναφέρεται για πτυχία που προέρχονται από συμφωνίες δικαιόχρησης μεταξύ ΑΕΙ του εξωτερικού για σπουδές που έγιναν σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (Κολέγια) στην Ελλάδα για ακαδημαϊκή ισοδυναμία, στο οποίο πρέπει να προστεθεί και η χορήγηση επαγγελματικής ισοτιμίας. Τέλος, εφαρμογή ρύθμισης για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων.