Η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιεκτική αντιμετώπιση της ψωρίασης τόνισαν οι ομιλητές στο webinar που πραγματοποίησε το Σωματείο « ΚΑΛΥΨΩ» μέσω της σελίδας του στο Facebook και έγινε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών LEO & Φαρμασερβ-Lilly. Δυστυχώς, δεν έχουν ακόμη καθιερωθεί συγκεκριμένα διατροφικά θεραπευτικά σχήματα για την ψωρίαση. Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση της κατανάλωσης ή της αποβολής των θρεπτικών συστατικών και των προϊόντων διατροφής τόνισε ο κος Δημήτρης Πέτσιος, Κλινικός Διαιτολόγος, Αθλητικός Διατροφολόγος, Master Practitioner Διατροφικών Διαταραχών ( NCfED).

Κατά τον σχεδιασμό της διατροφής των ασθενών με ψωρίαση,  συνέχισε ο κ. Πέτσιος, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συννοσηρότητες και να εφαρμοστούν ενέργειες για την πρόληψη των ασθενειών στις οποίες αυτά τα άτομα είναι ευάλωτα. Γι’ αυτό λοιπόν, η διατροφή θα πρέπει να ποικίλλει και να προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, θετικά αποτελέσματα στην πορεία και τα συμπτώματα της ψωρίασης έχουν βρεθεί στους ασθενείς που ακολούθησαν δίαιτα χωρίς γλουτένη (όταν παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων), χορτοφαγική διατροφή, μεσογειακή διατροφή και κετογονική δίαιτα. Ωστόσο κατάλληλη, τόσο για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και των συμπτωμάτων της, όσο και για την επάρκεια των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που κρίνονται αναγκαία, φαίνεται να είναι η Μεσογειακή διατροφή.

Δηλαδή οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, ζωικών λιπών, κόκκινου κρέατος, απλών σακχάρων, καφέ (η μέτρια κατανάλωση έως 3 φλ/ημ ανακουφίζει από τα συμπτώματα της νόσου, ενώ η υψηλότερη κατανάλωση καφέ > 4 φλ/ημ επιδεινώνει τα κλινικά συμπτώματα) και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.  Συστήνεται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λαχανικών και φρούτων (πηγή αντιοξειδωτικών), καθώς και φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και ψάρια που παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Θα πρέπει μάλιστα, να επιλέγουν προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως και να αυξήσουν την κατανάλωση των οσπρίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης ορισμένων διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως βιταμίνης D, διότι στους ψωριασικούς ασθενείς παρατηρούνται σημαντικά χαμηλότερες τιμές, όπως επίσης και την ευεργετική επίδραση της χορήγησης προβιοτικών στην εντερική μικροχλωρίδα των πασχόντων.

Επίσης, βασικές διατροφικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης είναι ο περιορισμός του αλκοόλ, η κατανάλωση τροφών που καταπολεμούν τη φλεγμονή, η απώλεια βάρους και η αποφυγή των «θαυματουργών» διαιτολογικών προτάσεων. Συμπερασματικά, τόνισε ο κος Κων/νος Λούμος, Πρόεδρος του «ΚΑΛΥΨΩ»  μια δίαιτα που επιλέγεται σωστά και ακολουθείται με συνέπεια από τον ασθενή μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο, όχι μόνο στην πορεία της ψωρίασης και στην πρόγνωση, αλλά και στις συννοσηρότητες.