«Τα ‘ποιοτικά κριτήρια’ διαπιστώνεται για ακόμα μία φορά ότι λέγονται ποιοτικά κάτ’ ευφημισμόν και στην πραγματικότητα είναι ασφαλιστικές τιμές, οι οποίες με τις υπογραφές των αρμόδιων Υπουργών  θα επιβληθούν», τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, προσθέτοντας ότι οι διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει από το Υπουργείο ότι οποιαδήποτε απόφαση για αυτά θα ήταν αποτέλεσμα διαλόγου δεν τηρήθηκε.  Παράλληλα στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι  η κοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων NT-proBNP και HCV Ag έναντι 35 ευρώ η καθεμία, δεν συνοδεύονται από επιπρόσθετη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων.

Το Συντονιστικό  Όργανο φορέων ΠΦΥ έχει εξαγγείλει για τις 18,19 και 20 Ιουλίου απεργία στα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, αντιδρώντας στα μακροχρόνια μέτρα περικοπής που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ στις αποζημιώσεις τους. Με ανακοινώσεις του τόσο οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν ότι στηρίζουν τις εν λόγω κινητοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο με ανακοίνωσή του ενημέρωσε το Σάββατο, ότι «με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ και ψηφίζεται την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όπως είχε δεσμευτεί και ανακοινώσει στις 30 Ιουνίου στους εκπροσώπους των κλινικοεργαστηριακών και διαγνωστικών κέντρων προσθέτει άλλα 15 εκ. ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό και η συνολική αύξηση αυτού θα φθάσει τα 55 εκ. ευρώ μαζί με την ανακατανομή. Επιπλέον η είσπραξη του claw back και για το ετος 2021 προβλέπεται να πληρωθεί αντί σε 12 σε 120 δόσεις και αφορά το σύνολο των ιδιωτών παρόχων. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται έμπρακτα ο προϋπολογισμός και η ρευστότητα του συγκεκριμένου κλάδου για το 2022 ενώ αντίστοιχα θα υπάρξουν επόμενες παρεμβάσεις και για το 2023».