Ορισμένοι ερευνητές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αναζήτηση φαρμάκων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ανθρώπων με ήπια λοίμωξη COVID, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Τέτοια φάρμακα θα μπορούσαν να καλύψουν ένα σημαντικό κενό, λέει ο ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες Oriol Mitjà στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Germans Trias i Pujol στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Τα άτομα υψηλού κινδύνου έχουν θεραπευτικές επιλογές, αλλά τα άτομα μέτριου κινδύνου που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τις υπάρχουσες θεραπείες φοβούνται για την ασφάλειά τους. «Υπάρχει ακάλυπτη ιατρική για αυτές τις περιπτώσεις», επισημαίνει. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Nature, τέτοιες θεραπείες θα μπορούσαν να μειώσουν την αναστάτωση που ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις COVID μπορούν να προκαλέσουν στην εργασία και την οικογενειακή ζωή των ασθενών. Πολιτικά θέματα καθώς και θέματα στρατολόγησης εθελοντών έχουν αποτρέψει ορισμένους ερευνητές από το να εστιαστούν στην ήπια μορφή της νόσου, ωστόσο κάποιοι άλλοι το τολμούν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά περισσότερα από έξη φάρμακα για την COVID-19 για άτομα που είτε πάσχουν από σοβαρή νόσο είτε διατρέχουν κίνδυνο νοσηλείας. Παράλληλα, ο Οργανισμός προειδοποιεί έναντι πολλών φαρμάκων ως θεραπειών για ήπια νόσηση από COVID, αλλά δεν κάνει συστάσεις για το τι πρέπει να λαμβάνεται. Οι ερευνητές στρατολογούν οποιονδήποτε 30 ετών και άνω – συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων ατόμων – για να μελετήσουν εάν τα υπάρχοντα φάρμακα, όπως η φλουβοξαμίνη, που χρησιμοποιούνται τώρα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την COVID-19. Οι ερευνητές εξετάζουν εάν οι θεραπείες επιλύουν τα συμπτώματα των ληπτών νωρίτερα, βοηθώντας τους να επιστρέψουν στη ζωή τους πιο γρήγορα, αντί να περιορίζουν την έρευνά τους στην πρόληψη της νοσηλείας ή του θανάτου. Ούτε το αντιπαρασιτικό φάρμακο ιβερμεκτίνη ούτε το φάρμακο για το άσθμα φλουτικαζόνη επιτάχυναν την ανάρρωση στην έρευνα των επιστημόνων, που ολοκλήρωσαν πρόσφατα την εγγραφή ατόμων για τη δοκιμή της φλουβοξαμίνης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη φάρμακα για την ήπια νόσο θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα σημείο καμπής στην πανδημία. Μια τέτοια θεραπεία όχι μόνο θα επέτρεπε στους ανθρώπους να επιστρέψουν στη ζωή τους νωρίτερα, αλλά θα μπορούσε επίσης να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου. Λιγότερες μολύνσεις σημαίνουν λιγότερες ευκαιρίες για μετάλλαξη του ιού, επομένως τα φάρμακα για ήπια νόσο θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάδυση νέων παραλλαγών.
Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν. Για παράδειγμα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μόνο το 3,3% του πληθυσμού έχει λάβει δόση εμβολίου. Αλλά τα φάρμακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, λέει ο Frédéric Monnot, ερευνητής ανάπτυξης φαρμάκων στην Πρωτοβουλία Drugs for Neglected Diseases στη Γενεύη της Ελβετίας. Πολλά φάρμακα είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν στην Αφρική από τα εμβόλια, τα οποία συχνά απαιτούν αποθήκευση σε ψυγεία και πρέπει να χορηγούνται από εκπαιδευμένο προσωπικό. Ο ανοσολόγος Marc Feldmann στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει ένα άλλο όφελος: οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε σοβαρή ασθένεια. Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες για ήπια νόσο θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές ανθρώπων που δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. «Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι κινδυνεύουν», είπε.