Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος «Διατροφή και Υγεία», που έχει στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας, που αποτελεί συχνότατη πάθηση σε όλες τις ηλικίες με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία, καθώς και την ενίσχυση της σωστής διατροφής. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το νέο πρόγραμμα υλοποιείται από χθες στα τρία Πολυδύναμα Κέντρα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη και στον Νέο Κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα σε ενήλικους δημότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας ή άλλα ζητήματα υγείας να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της διατροφής, αλλά και της σωματικής και ψυχικής τους κατάστασης.

Η δράση τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού, και Ιατρικής Ακριβείας και του επικεφαλής της, ομότιμου Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γεωργίου Χρούσου. Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες (άνω των 18) και ιδιαίτερα σε άτομα για τα οποία απαιτείται ειδικό διατροφολόγιο, εξαιτίας παραγόντων, όπως η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, τα νοσήματα καρδιαγγειακού συστήματος (αθηρωμάτωση, στεφανιαία νόσος), η καρδιακή ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου I και II, οι υπερλιπιδαιμίες (αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), οι δυσανεξίες, οι γαστρεντερικές νόσοι, το μεταβολικό σύνδρομο, κ.ά.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε σχετικά: « Με το νέο πρόγραμμα, ευελπιστούμε να βοηθηθούν εκατοντάδες ενήλικες συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν υποκείμενες παθήσεις». Από την πλευρά του, ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Χρούσος, σημείωσε: «Ανάμεσα στις επιπτώσεις τους στρες είναι βεβαίως η παχυσαρκία, αλλά και οι παθήσεις που τη συνοδεύουν, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα, και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και το άγχος, η κατάθλιψη, τα αυτοάνοσα νοσήματα, και ο καρκίνος.

Η συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχει χαρακτηριστεί από έντονο και παρατεταμένο στρες. Η μεγάλη επίδραση του χρόνιου στρες στον άνθρωπο, άλλωστε, αποδείχθηκε πρόσφατα στην πανδημία Covid, κατά την οποία οι πλέον ευάλωτοι στη λοίμωξη και στο θάνατο ήταν εκείνοι που είχαν υποστεί χρόνιο στρες στην προηγούμενη ζωή τους. Μέσω αυτού του προγράμματος του Δήμου, θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε τις νοσηρές επιπτώσεις του στρες στους δημότες και να παρέμβουμε συμβουλευτικά στην αντιμετώπισή τους».

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Διατροφή και Υγεία» παρέχει:
Λήψη ιατρικού, διατροφικού ιστορικού, καθώς και ιστορικού φυσικής δραστηριότητας, Διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων, Μέτρηση σακχάρου, Σωματομετρικές /λιπομετρικές μετρήσεις – ατομική κάρτα δείκτη μάζας σώματος, Παρακολούθηση από Διατροφολόγο του Δημοτικού Ιατρείου, Διαμόρφωση εξατομικευμένου διαιτολογίου και φυσικής δραστηριότητας, Δεκαπενθήμερη ατομική παρακολούθηση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν καθημερινά (08:00-20:00) για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, στα παρακάτω τηλέφωνα: 1ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο – Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο: 2103626587. 2ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο Νέου Κόσμου: 210 9239865. 6ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης: 210 8836200. Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ενώ, κατά την προσέλευση στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, θα τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19.