Δυο νέες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τους φυσικοθεραπευτές δύο Δημόσιων Νοσοκομείων για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ). Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους φυσικοθεραπευτές μεγάλου Νοσοκομείου της Αττικής, κάνοντας δεκτή την αγωγή τους για την αναδρομική και νομιμότοκη διεκδίκηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και παράλληλα το ίδιο έπραξε και το Διοικητικό Εφετείο της Θεσσαλονίκης για τους φυσικοθεραπευτές μεγάλου νοσοκομείου της Περιφέρειας. Ειδικότερα, τα Δικαστήρια δέχτηκαν ότι, η απασχόληση των φυσικοθεραπευτών στα νοσοκομεία συνεπάγεται την έκθεσή τους στους ίδιους υγειονομικούς κινδύνους με τους υπαλλήλους της νοσηλευτικής υπηρεσίας, των εργαστηρίων και λοιπών υπηρεσιών, οι υπάλληλοι των οποίων είναι δικαιούχοι του ένδικου επιδόματος. Κατόπιν των ανωτέρω, το Δικαστήριο έκρινε ότι, πρέπει να εφαρμοστεί η ευνοϊκή διάταξη του άρθρου 15 παρ. 1 του ν. 4024/2011 και ως προς τους φυσικοθεραπευτές και να χορηγηθεί σε αυτούς η παροχή ύψους 150 ευρώ μηνιαίως, για το ένδικο χρονικό διάστημα των προηγούμενων 24 μηνών.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Οι δικαστικές αποφάσεις αυτές αποτελούν μια ακόμη επιβεβαίωση του δίκαιου χαρακτήρα του πάγιου αιτήματος του Π.Σ.Φ., περί της ανάγκης νομοθετικής καθιέρωσης της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους φυσικοθεραπευτές των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών υγείας. Θυμίζουμε ότι οι φυσικοθεραπευτές περιλαμβάνονται στους δικαιούχους, της λίστας των ΒΑΕ της επιτροπής Μπεχράκη.

Τέλος, είναι εύλογο και το ερώτημα: τι απέγινε το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για την αναθεώρηση της λίστας των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του Δημοσίου;».