Από το πρωί έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την προφυλακτική χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων με την εμπορική ονομασία Evusheld της AstraZeneca σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοανεπάρκεια.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι μεμονωμένοι ασθενείς, αλλά και οι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών που σε επικοινωνία τους με το Health Daily εκφράζουν την ανησυχία τους για το εάν θα μπορέσουν να καλυφθούν όλοι οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις που δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω αντενδείξεων ή δεν παρουσιάζουν αντισώματα, λόγω ανοσοκαταστολής ή άλλων προβλημάτων.

Η ποσότητα που έχει προμηθευτεί η χώρα μας είναι κάτω από 2.000 κουτιά του φαρμάκου και υπάρχει ο φόβος ότι σε ελάχιστες ημέρες μπορεί να μην υπάρχουν πλέον διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα για όσους δεν είχαν την έγκαιρη πληροφόρηση από τους θεράποντες ιατρούς τους για να σπεύσουν να τα προμηθευτούν.

Σημειώνεται ότι το EVUSHELD είναι το πρώτο και μοναδικό φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με ένδειξη την προφύλαξη από τον SARS-CoV-2, σε άτομα τα οποία δεν έχουν ικανότητα ανοσιακής απόκρισης στον εμβολιασμό κατά του ιού ή/και έχουν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την χορήγηση του φαρμάκου EVUSHELD είναι:

1.Ηλικία ≥12 ετών και βάρος ≥ 40 κιλών,  2.Απουσία ιστορικού προηγηθείσας νόσησης COVID-19 το τελευταίο τρίμηνο και  3. Να υπάρχει πρωτίστως σοβαρή ανοσοκαταστολή και κίνδυνος έκθεσης στον SARS-CoV-2

Σημειώνεται ότι η ένδειξη και σύσταση για εμβολιασμό στα άτομα που θα λάβουν το EVUSHELD παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση εμβολιασμού, το EVUSHELD συνιστάται να χορηγείται 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό

Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να πληρούν και ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Θεραπεία με CAR-T cells ή άμεσα προγραμματισμένη θεραπεία με CAR-T cells
 • Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (την τελευταία διετία ή με λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής ή με GVHD) ή προς άμεση μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων
 • Αιματολογική κακοήθεια υπό ενεργό θεραπεία και κατά προτεραιότητα κακοήθη νοσήματα του β-λεμφοκυττάρου (π.χ. πολλαπλούν μυέλωμα, B – cell λεμφώματα, ΧΛΛ)
 • Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου και λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής
 • Λήψη θεραπείας με βιολογικό παράγοντα που στρέφεται έναντι β – κυττάρων (anti – CD20 – rituximab, ocrelizumab, ofatumumab, veltuzumab, κ.α.)
 • Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες (π.χ. σύνδρομο DiGeorge, σύνδρομο Wiskott – Aldrich, κοινή ποικίλη ανοσοανεπάρκεια)

Το φάρμακο θα χορηγείται στα κάτωθι Νοσοκομεία:

 • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»
 • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Σισμανόγλειο»
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»
 • Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά»
 • Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου»
 • Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο»
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Διαδικασία χορήγησης

Το φάρμακο EVUSHELD θα χορηγείται μόνο μετά από αίτηση από τον ειδικό θεράποντα ιατρό του ασθενούς. Το άτομο που θα λάβει το EVUSHELD κατά τη στιγμή της χορήγησης πρέπει να έχει αρνητικό μοριακό τέστ για SARS – CoV2 24 – 48 ωρών και πλήρη απουσία συμπτωμάτων. Η χορήγηση του EVUSHELD θα γίνεται ενδομυϊκά, με παρακολούθηση για τουλάχιστον μία ώρα μετά τη χορήγηση. Η διαδικασία έγκρισης που θα ακολουθηθεί είναι ίδια με αυτή για τα αντιικά χάπια. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα εξετάζει τις αιτήσεις και θα καταχωρεί στην εφαρμογή την ανάλογη ένδειξη έγκρισης ή απόρριψης. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται ανά πενθήμερο από την ολομέλεια της Επιτροπής, με βάση τη σειρά κατάθεσης του αιτήματος και με προτεραιοποίηση ανάλογα με τη βαρύτητα της ανοσοκαταστολής.

Προγραμματισμός ραντεβού & Χορήγηση

Το φάρμακο EVUSHELD θα υπάρχει σε Νοσοκομεία που διαθέτουν Αιματολογικές μονάδες, μονάδες μεταμόσχευσης και παρακολούθησης ανοσοκατεσταλμένων και ειδικότητες χορήγησης βιολογικών anti – CD20 παραγόντων. Ο πολίτης του οποίου η αίτηση έχει εγκριθεί, θα πρέπει να επικοινωνεί με τα επιλεγμένα Νοσοκομεία για τον προγραμματισμό της χορήγησης στο Νοσοκομείο που τον εξυπηρετεί. Ο ασθενής θα προσέρχεται στο Νοσοκομείο στο καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνεται στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της χορήγησης.

Η συνταγή θα εκτελείται από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου, το σκεύασμα θα μεταφέρεται στο χώρο και θα χορηγείται στον ασθενή.