Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας (World Hepatitis Day), σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, o Δήμος Αθηναίων θα φωταγωγήσει το σιντριβάνι της Ομόνοιας, συμβολικά με το συνδυασμό των χρωμάτων κόκκινου – κίτρινου, που έχουν καθιερωθεί ως χαρακτηριστικά της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες.

Στη δράση θα συμμετέχουν και άλλοι Δήμοι της χώρας.

Ειδικότερα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα φωταγωγήσει το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων, ο Δήμος Πειραιά το Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι, ο Δήμος Πατρέων το ιστορικό Θέατρο «Απόλλων», ο Δήμος Χανίων το φάρο στο Ενετικό λιμάνι και το κτίριο του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», ο Δήμος Ηρακλείου το κεντρικό Δημαρχείο που βρίσκεται στην Ενετική Λότζια, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το επιβλητικό Δημαρχείο Σύρου, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού το Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου», ο Δήμος Σερρών το Δημαρχείο της πόλης, ο Δήμος Χαλκιδέων το Δημαρχείο Χαλκίδας και ο Δήμος Αγρινίου το ιστορικό κτίριο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, πρώην κτίριο Τράπεζας της Ελλάδας.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Can’t wait / Η ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει» και τo μήνυμα, στο οποίο επικεντρώνεται είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να εξετάζεται, να εμβολιάζεται και να λαμβάνει τη σωστή αγωγή. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη κινητοποίησης της πολιτείας.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος ενώνει τη «φωνή» της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στέλνοντας μηνύματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.

Σημαντική θα είναι και η συμβολή των πολιτών στη σημαντική αυτή πανελλήνια δράση. Μέσω Facebook, Twitter και Instagram και χρησιμοποιώντας το hashtag #haslforhepatitis μπορούν στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.

H ΕΕΜΗ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις προσωπικές ιστορίες των ασθενών, οι οποίοι με τη δική τους φωνή δίνουν ελπίδα σε ασθενείς με Ηπατίτιδα, καθώς αποτελούν τους δικούς μας καθημερινούς ήρωες!

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε βίντεο με ιστορίες ασθενών, που προσβλήθηκαν από ιούς της ηπατίτιδας  και θεραπεύτηκαν. Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό δεν το γνωρίζει.