Από τις αρχές της επιδημίας του κορονοϊού, οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με την προελέυσή του, δεδομένου ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη των ζωονοσογόνων εστιών πριν γίνουν η επόμενη πανδημία.
Οι πρώτες αναφορές προσδιόρισαν ως πηγή της προέλευσής του, την αγορά της Γουχάν της Κίνας, ωστόσο αυτό το συμπέρασμα αργότερα αμφισβητήθηκε. Τα αποτελέσματα δύο νέων μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Science ωστόσο επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία. Σύμφωνα με αυτές, τα πρώτα γνωστά κρούσματα COVID-19 από τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν γεωγραφικά επικεντρωμένα σε αυτήν την αγορά. Αναφέρεται ότι ζωντανά θηλαστικά που είναι ευαίσθητα στον SARS-CoV-2 πωλήθηκαν στην αγορά στα τέλη του 2019 ενώ περιβαλλοντικά δείγματα θετικά στον SARS-CoV-2 συνδέθηκαν με πωλητές που πουλούσαν ζωντανά θηλαστικά. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον καθορισμό των συμβάντων και οι ακριβείς συνθήκες παραμένουν ασαφείς, οι αναλύσεις των εν λόγω μελετών δείχνουν ότι η εμφάνιση του SARS-CoV-2 συνέβη μέσω του εμπορίου ζωντανής άγριας ζωής στην Κίνα και δείχνουν ότι η αγορά της Γουχάν ήταν το επίκεντρο της πανδημίας COVID- 19.
Με δηλώσεις του ο Μάικλ Γουόρομπεϊ, ιολόγος στο πανεπιστήμιο της Αριζόνας, ο οποίος συμμετείχε στις εν λόγω έρευνες και ο οποίος το 2021 με επιστολή του καλούσε να εξετασθεί σοβαρά η υπόθεση ο νέος κορονοϊός να είχε διαρρεύσει από εργαστήριο στην Γουχάν, σημειώνει ότι τα δεδομένα έκτοτε τον έκαναν να αναθεωρήσει και σήμερα εκτιμά ότι ο ιός εισήχθη μέσω του εμπορίου αγριας ζωής στην αγορά της Γουχάν.