Η δανέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την άδεια να διατεθεί στην αγορά το εμβόλιο Imvanex ως προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Η έγκριση έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

«Η διαθεσιμότητα ενός εγκεκριμένου εμβολίου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ετοιμότητα των εθνών να καταπολεμήσουν αναδυόμενες ασθένειες, αλλά μόνο μέσω επενδύσεων και δομημένου σχεδιασμού βιολογικής ετοιμότητας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bavarian Nordic, Πολ Τσάπλιν. Το εμβόλιο της Bavarian Nordic το μόνο που έχει λάβει έγκριση για την πρόληψη της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, έχει εγκριθεί στην ΕΕ μέχρι στιγμής μόνο για τη θεραπεία της ευλογιάς.

Ωστόσο, η εταιρεία προμήθευσε το εμβόλιο σε πολλές χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας για χρήση “εκτός ετικέτας”. Η έγκριση ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, ανέφερε σε δήλωση η Bavarian Nordic. Η ανάπτυξη του Imvanex κατέστη δυνατή μέσω σημαντικών επενδύσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πρόσθεσε η εταιρεία. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε κατά 122% τους τελευταίους τρεις μήνες, λόγω της μεγάλης ζήτησης για το εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων.