Θετικά αποτελέσματα έχουν οι πρώτες δοκιμές Ιαπώνων ερευνητών να ελέγξουν εάν τα αναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταρα μπορούν να επιδιορθώσουν άρρωστα όργανα. Τα αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS) προέρχονται από ώριμα κύτταρα —που συχνά λαμβάνονται από το δέρμα— σε μια εμβρυϊκή κατάσταση. Από εκεί, μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου και να χρησιμοποιηθούν για την επιδιόρθωση κατεστραμμένων οργάνων.
Τον Ιανουάριο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το πρώτο άτομο στην Ιαπωνία που έλαβε μεταμόσχευση καρδιακών μυϊκών κυττάρων από επαναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταρα είχε βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία μετά τη διαδικασία. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, μια άλλη ομάδα ανακοίνωσε ότι η όραση πολλών ανθρώπων είχε βελτιωθεί μετά τη μεταμόσχευση από κύτταρα κερατοειδούς φτιαγμένα από επαναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταραμ κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά. Οι συνεχιζόμενες δοκιμές «παρέχουν ενθαρρυντικές πρώτες γνώσεις για την εξέλιξη των θεραπειών που βασίζονται σε κύτταρα iPS, από εργαστήριο σε ασθενή», λέει ο Wolfram-Hubertus Zimmermann, φαρμακολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος των δοκιμών κυττάρων iPS στην Ιαπωνία μέχρι στιγμής είναι ότι «δίνουν στους ανθρώπους εμπιστοσύνη σε όλο τον κόσμο ότι είναι εφικτό», λέει ο Kapil Bharti, ερευνητής μεταφραστικών βλαστοκυττάρων στο Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμών των ΗΠΑ στη Bethesda του Μέριλαντ. οι προσδοκίες για τις πιθανές χρήσεις των κυττάρων iPS εκτινάχθηκαν στα ύψη το 2012, όταν ο Shinya Yamanaka από το Πανεπιστήμιο του Κιότο κέρδισε το βραβείο Νόμπελ ιατρικής για την ανακάλυψή του το 2006. Το 2013, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διοχέτευε 110 δισεκατομμύρια γιεν (814 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ τα επόμενα δέκα χρόνια στην αναγεννητική ιατρική. Σε αυτό το διάστημα, Ιάπωνες επιστήμονες έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον δέκα δοκιμές σε ανθρώπους. Αυτές έχουν δείξει σε μεγάλο βαθμό ότι η τεχνολογία είναι ασφαλής, αλλά δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση.