Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας και κυρίως στο νεκροτομείο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του Πειραιά, θίγουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, στο νεκροτομείο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, η ασθένεια του μοναδικού νεκροτόμου της υπηρεσίας αφενός κατέστησε αδύνατη τη λειτουργία της στα μέσα Αυγούστου και σε περίοδο τουριστικής αιχμής, αφετέρου επιβάρυνε υπέρμετρα την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, στην οποία κατευθύνονταν τα περιστατικά που αφορούσαν την αρμόδια Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά.
Το αδιέξοδο που προέκυψε, οι δυσλειτουργίες και η αδυναμία της Υπηρεσίας να διενεργήσει οποιαδήποτε νεκροψία-νεκροτομή ανάγκασε δικαστικές αρχές να διαμαρτυρηθούν και τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης να προκηρύξει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (με ανακοίνωση για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στις 18/8/2022 και υποβολή αιτήσεων έως 19/8/2022 στις 15:00 ώρα) προσλήψεις συμβασιούχων δύο μηνών, που όμως όπως τονίζεται δεν λύνει το πρόβλημα.
Ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά ενημερώνει πως «σε δυο μήνες θα λήξει η σύμβαση του προσωρινού νεκροτόμου και η υπηρεσία θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην δύναται να λειτουργήσει ομαλώς». Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν προτίθεται να λύσει το πρόβλημα της διενέργειας νεκροψιών – νεκροτομών στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά μέσω της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, καθώς και τα σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε διοικητικό προσωπικό.