Οι νέες τεκμηριωμένες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού από το Εθνικό Γενικό Αντικαρκινικό Δίκτυο των ΗΠΑ (NCCN) θεωρούν απαραίτητες τις ετήσιες μαστογραφίες για όλες τις γυναίκες μέσου κινδύνου ηλικίας άνω των 40 ετών.
«Υπάρχουν πολλές, συχνά αντικρουόμενες, συστάσεις σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, οι οποίες προκαλούν μεγάλη σύγχυση και ανησυχία», σχολίασε η Therese Bevers, MD, καθηγήτρια κλινικής πρόληψης του καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας και πρόεδρος της ομάδας των οδηγιών. «Αυτές είναι οι πιο πρόσφατες, βασισμένες σε στοιχεία, κατευθυντήριες γραμμές από ειδικούς στον τομέα του προσυμπτωματικού ελέγχου και της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού από περισσότερα από δύο δωδεκάδες κορυφαία κέντρα καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε σε δήλωσή της. Οι κατευθυντήριες γραμμές NCCN, Breast Cancer Screening and Diagnosis, δημοσιεύθηκαν «για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον προσωπικό τους κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού, πότε πρέπει να ξεκινήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο και πόσο συχνά να κάνουν προληπτικό έλεγχο — προκειμένου να ανιχνευτεί ο καρκίνος νωρίτερα, για περισσότερες επιλογές θεραπείας και καλύτερα αποτελέσματα », εξήγησε η οργάνωση στο δελτίο τύπου της.
Διατίθενται δωρεάν στο NCCN.org/patientguidelines και μέσω της εφαρμογής NCCN Patient Guides for Cancer.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση κινδύνου καρκίνου του μαστού ξεκινώντας από την ηλικία των 25 ετών και δίνουν έμφαση στον ετήσιο έλεγχο με μαστογραφία που ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών για εκείνες με μέσο κίνδυνο – μια προσέγγιση προσυμπτωματικού ελέγχου που προσφέρει τη μεγαλύτερη μείωση θνησιμότητας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Νωρίτερη έναρξη μπορεί να συνιστάται για όσους έχουν πρόσθετους παράγοντες κινδύνου, σημείωσε η Bevers. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι επίσης σημαντικός για όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν.
«Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι πρέπει να αναβάλουν τέτοιες εξετάσεις , αλλά μπορούμε να προστατεύσουμε την κοιλιά και η ακτινοβολία είναι πολύ χαμηλή δόση και στοχευμένη. Είναι σημαντικό να συμβαδίζουμε με τις εξετάσεις. Ειδικά για τις γυναίκες των οποίων η πρώτη εγκυμοσύνη συμβαίνει όταν είναι 40 και άνω», σχολίασε η Bevers. Οι κατευθυντήριες οδηγίες αφορούν επίσης την αξιολόγηση των συμπτωμάτων του μαστού, όπως ψηλαφητό εξόγκωμα, πόνο ή έκκριμα από τη θηλή, και τονίζουν την ανάγκη για έγκαιρη κλινική και διαγνωστική αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισης και της βιοψίας, σε ορισμένες περιπτώσεις.
Οι οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού διαφέρουν μεταξύ των ιατρικών οργανισμών. Ένα διάγραμμα που αναπτύχθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επισημαίνει παραλλαγές μεταξύ των κατευθυντήριων γραμμών που δημοσιεύθηκαν από την Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF), την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (AOG), το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογία (ACR) και άλλα.
Το NCCN στοχεύει να βοηθήσει τις γυναίκες να κάνουν τις επιλογές τους μέσω των νέων κατευθυντήριων γραμμών και να τις εξοπλίσει ώστε «να πιο ενημερωμένες στις συνομιλίες τους με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και να είναι υπεύθυνες για τη λήψη αποφάσεων που θα αφορούν την υγεία τους μακροπρόθεσμα».