Ανησυχητική εικόνα παρουσιάζουν οι μισές εγκαταστάσεις υγειονομικής φροντίδας παγκοσμίως, αφού στερούνται βασικές υπηρεσίες υγιεινής, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του ΟΗΕ, που βασίστηκε σε στοιχεία από 40 χώρες που συνέλεξαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν νερό, σαπούνι, ούτε αντισηπτικό διάλυμα χεριών στους χώρους όπου λαμβάνουν την θεραπεία τους οι ασθενείς ή στις τουαλέτες, εκθέτοντας έτσι σε κίνδυνο μολύνσεων περίπου 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν.

Η υπεύθυνη θεμάτων δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος του ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα, αναφέρει σε δήλωσή της ότι τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και οι πρακτικές υγιεινής στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης είναι αδιαπραγμάτευτες.

προσθέτει δε, ότι είναι απαραίτητη η βελτίωσή τους για την ανάκαμψη από την πανδημία αλλά και γενικότερα για λόγους πρόληψης και ετοιμότητας. Για να διασφαλιστούν όμως  οι συνθήκες υγιεινής στις εγκαταστάσεις υγειονομικής φροντίδας είναι απαραίτητη η αύξηση των επενδύσεων σε βασικούς τομείς, που περιλαμβάνουν το πόσιμο νερό, τις καθαρές τουαλέτες και την ασφαλή διαχείριση των υγειονομικών αποβλήτων, σημείωσε η ίδια.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 68% των υγειονομικών εγκαταστάσεων είχαν εξοπλισμό υγιεινής εκεί όπου παρεχόταν η φροντίδα και το 65% διέθετε εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό στις τουαλέτες. Ωστόσο, μόνο το 51% είχε και τα δύο. Ωστόσο το 9% των εγκαταστάσεων υγειονομικής φροντίδας παγκοσμίως δεν έχει κανένα από τα δύο.

Στην υποσαχάρια Αφρική οι εν λόγω εγκαταστάσεις υστερούν σημαντικά από οπουδήποτε αλλού αφού μόνο το 37% διαθέτει εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό στις τουαλέτες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 3% των εγκαταστάσεων υγειονομικής φροντίδας στις αστικές περιοχές και το 11% στις αγροτικές περιοχές δεν διέθεταν τρεχούμενο νερό. Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού που λαμβάνει χώρα στη Στοκχόλμη, την πρωτεύουσα της Σουηδίας.