«Καλά προμελετημένη κατάληξη μιας συστηματικά καταστροφικής πορείας, με τραγικές συνέπειες για βρέφη και παιδιά και μόνους κερδισμένους τους ιδιώτες», χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του τη διακοπή των τακτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «Ήδη, το σχέδιο «ενίσχυση ιδιωτών» έχει εφαρμοσθεί, εδώ και 12 χρόνια, σ ́ένα μοναδικό Κέντρο: Το 2010 ξεκίνησε η αποψίλωση και αποδόμηση του ΕΚΑΣΚΑΠ, του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο ΕΣΥ, εντός του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», το 2011 ήρθε η ταφόπλακα, το 2013 άνοιγμα με παρέμβαση Εισαγγελέα, 2013-2019 τραγική υποστελέχωση, 2020 νέο κλείσιμο, 2020 άνοιγμα λόγω διαμαρτυρίας μας και 2020-σήμερα συνέχιση της εγκληματικής υπολειτουργίας του».

Όσον αφορά στο θέμα των αναισθησιολόγων, ο Σύλλογος τονίζει ότι «από τον Ιούνιο 2021 προειδοποιούσαμε τον τότε Υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, για επικείμενη συνταξιοδότηση 5 έμπειρων, γενικών αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου και ζητούσαμε τις ενέργειές του, γιατί ήταν προφανέστατο ότι θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα και στο ΕΚΑΣΚΑΠ αλλά και σε ολόκληρο το Νοσοκομείο» αλλά δεν έγινε τίποτα. «Τον Ιούλιο 2022, ολόκληρος ο χειρουργικός τομέας του Νοσοκομείου προειδοποίησε με έγγραφό του (αρ.πρωτ 15627/12.7.22) ότι ο αριθμός των αναισθησιολόγων ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ μειώθηκε στους 8 (το 2010, ΜΟΝΟ για το ΕΚΑΣΚΑΠ , υπήρχαν 6 καρδιοαναισθησιολόγοι) και, ως εκ τούτου, από Σεπτέμβριο θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία. Και πάλι, καμία αντίδραση από τους ιθύνοντες! Και φτάσαμε τώρα, απλώς να πιστοποιείται ο προαναγγελθείς θάνατος ολόκληρου του Νοσοκομείου Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’».

«Καλούμε τον Πρωθυπουργό, Κων. Μητσοτάκη, και τους υπουργούς Υγείας, Α. Πλεύρη και Μ. Γκάγκα, να βρουν ΑΜΕΣΑ λύσεις, για να συνεχίσουν, απρόσκοπτα, να πραγματοποιούνται τα χειρουργεία των παιδιών! Επίσης, να σπεύσουν, επιτέλους, να στηρίξουν το μόνο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο ΕΣΥ που δοκιμάζεται χρόνια, υλοποιώντας τα δίκαια αιτήματά μας για την ΠΛΗΡΗ και ΜΟΝΙΜΗ λειτουργία του και να σταματήσουν να κωφεύουν! Κινδυνεύουν βρέφη και παιδιά!
Καλούμε όσους Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς, Συλλόγους Ασθενών, Συλλόγους Γονέων δεν το έχουν ήδη πράξει να πάρουν θέση στο σοβαρότατο αυτό θέμα, με ανακοινώσεις
και διαμαρτυρίες, μέχρι τις οριστικές λύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.