Η SCOHRE διοργανώνει το 5ο  Επιστημονικό Συνέδριο (5th Scientific Summit), την επόμενη εβδομάδα (21 & 22 Σεπτεμβρίου) στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, όπου εβδομήντα (70) ομιλητές από 25 χώρες από όλο τον κόσμο θα δώσουν το παρών για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό. Υιοθετώντας μία σφαιρική προσέγγιση 360ο  στη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό, το διήμερο Συνέδριο θα καλύψει τα περισσότερα ζητήματα: Ερευνητικές εργασίες για ζητήματα που αφορούν στη βασική επιστήμη, την επιδημιολογία, την τοξικολογία, την κλινική αποτελεσματικότητα, τη μακροχρόνια ασφάλεια, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική υγείας. Ο διάλογος για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό (THR) θα αναπτυχθεί σε 7 συζητήσεις – στρογγυλά τραπέζια και 3 κεντρικές ομιλίες.

Η Marewa Glover στην κεντρική της ομιλία «Τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στον έλεγχο του καπνίσματος – η περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας» (“Current challenges that governments face in smoking control – the New Zealand case”) θα παρουσιάσει τις αλλαγές της νομοθεσίας στη Νέα Ζηλανδία ως ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι σχετιζόμενες με το κάπνισμα ασθένειες οφείλονται στον καπνό και όχι στη νικοτίνη και ότι η χρήση προϊόντων νικοτίνης που δεν παράγουν καπνό είναι ασφαλέστερη.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σήμερα στον έλεγχο του καπνίσματος θα συζητηθούν επίσης εκτενώς σε ένα panel στο οποίο θα συμμετέχουν ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην Υπουργός Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, και τα ιδρυτικά μέλη της SCOHRE David T. Sweanor (Καναδάς) Karl E. Lund (Νορβηγία) και Sharifa Ezat Wan Puteh (Μαλαισία).