Σημαντικά στοιχεία για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ανθρώπων παρέθεσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος στην ομιλία του στο Συνέδριο  The Future of Healthcare in Greece.

Η μόλυνση σκοτώνει 13 άτομα κάθε λεπτό  ενώ 9/10 ανθρώπους αναπνέουν αέρα που δεν είναι φυσιολογικός ανέφερε ο κ Δημόπουλος. Επιπλέον, τα μικροσωματίδια πλαστικού στο νερό εισχωρούν στη διατροφική αλυσίδα και κατά συνέπεια στον Οργανισμό των ανθρώπων.

Συνέπεια της κλιματικής αλλαγής είναι και η μόλυνση του πόσιμου νερού, με 1 εκατομμύριο ανθρώπους  να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από παθήσεις του γαστρεντερολογικού.  Περίπου 600 εκατ. δένδρα κόβονται κάθε χρόνο για την παραγωγή 6 τρις τσιγάρων , ενώ ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα σκοτώνουν πάνω από 8 εκατ. ανθρώπους το χρόνο. Καθώς η θερμοκρασία στον πλανήτη ανεβαίνει, αυξάνονται και οι μολύνσεις που μεταδίδουν τα κουνούπια. Εάν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή, μέχρι το 2070 περίπου 5 δις άνθρωποι θα είναι σε κίνδυνο από παθήσεις που σχετίζονται με τα κουνούπια, όπως η μαλάρια, ο δάγκειος πυρετός κ.ά.

Ο κ Δημόπουλος τόνισε ότι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει και την ψυχική υγεία, δεδομένου ότι έχει βρεθεί ότι οι ακραίες θερμοκρασίες αυξάνουν το άγχος και το στρες ειδικά στα παιδιά στους εφήβους και στους ηλικιωμένους, Παράλληλα, στοιχεία μελετών δείχνουν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες αυξάνουν και τη θνησιμότητα στις περιοχές όπου συμβαίνουν.  Καταλήγοντας , ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι στο μέλλον οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Υγεία των ανθρώπων θα γίνονται όλο και πιο έντονες για αυτό χρειάζονται ειδικές στρατηγικές  δημόσιας υγείας, ενέργειες από την Πολιτεία για την μείωση των επιδράσεων από την κλιματική αλλαγή αλλά και δράσεις από την επιστημονική κοινότητα για τον εντοπισμό των ομάδων που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή  καθώς και μελέτες για την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.