Οι άμεσοι στόχοι του Υπουργείου Υγείας για τους επόμενους μήνες είναι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας Μπάμπης Καραθάνος, μιλώντας στο συνέδριο The Future of Healthcare in Greece. Όσον αφορά την ΠΦΥ, οι προσπάθειες του Υπουργείου θα επικεντρωθούν στη διαμόρφωση του χάρτη ΠΦΥ έτσι ώστε να υπάρχουν Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ για την υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Όπως ανέφερε, στόχος είναι το 40% των πολιτών που μέχρι τώρα απευθύνονται στα νοσοκομεία για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε δομές της ΠΦΥ. Με τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, το Υπουργείο στοχεύει να μειωθεί το clawback, έτσι ώστε και οι φαρμακευτικές εταιρείες να ωφεληθούν αλλά και να εξασφαλιστούν  τα χρήματα που χρειάζεται το κράτος για την αγορά καινούργιων πολύ αποτελεσματικών γονιδιακών θεραπειών, που έχουν τα βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Ο κ. Καραθάνος  αναφέρθηκε και στο έργο του Υπουργείου τα προηγούμενα χρόνια τονίζοντας ότι το ΕΣΥ κατάφερε να ανταποκριθεί στην πρόκληση της πανδημίας χωρίς ανισότητες. Μίλησε για στελέχωση του ΕΣΥ με 12.000 άτομα, μόνιμα και επικουρικά, προσλήψεις 2.069 μόνιμων γιατρών και 2.000 επικουρικών και υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ.

Αναφέρθηκε επίσης στο επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19 , σημειώνοντας ότι το 80% του πληθυσμού άνω των 18 ετών εμβολιάστηκε. Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Καραθάνος ανέφερε ότι ο τομέας της Υγείας θα ενισχυθεί με 1,5 δισ.  ευρώ, εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ θα διατεθούν  σε αναβάθμιση των υποδομών στα νοσοκομεία και κυρίως στα ΤΕΠ, 250 εκατομμύρια στα Κέντρα Υγείας και 200 εκατομμύρια θα διατεθούν για την ψηφιακή αναβάθμιση του Συστήματος.