Το ΙΙΒΕΑ δημιούργησε μια μονάδα ακριβείας στην Κρήτη με το ΙΤΕ, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και το Ινστιτούτο Πληροφορικής σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να αναλύσουμε δείγματα DNA ασθενών και να ενημερώνουμε τους γιατρούς για το ποια είναι βέλτιστη θεραπεία και το καλύτερο φάρμακο για τον κάθε ασθενή. Αυτά ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο κος Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας-Ελλάς και Καθηγητής Βιολογίας Μοριακών Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στη συζήτηση στρογγυλής τραπεζας  στο 12ο συνέδριο Future of Healthcare in Greece με θέμα «Η Ελλάδα ως Κόμβος Βιοφαρμακευτικής Καινοτομίας»

Και συνέχισε συμπληρώνοντας: «Οργανώσαμε το δίκτυο εξατομικευμένης θεραπείας στην Ελλάδα 1 στην Κρήτη, 1 στη Θεσσαλονίκη- και 2 στη Αθήνα, 4 πρωτοβουλίες ιατρικής ακριβείας που εξήγγειλε η Κυβέρνηση: υπάρχουν καρδιαγγειακά, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, που ηγούμαστε εμείς αλλά και το πρόσφατο δίκτυο για τον covid. Έχουμε αναλάβει μια επιπλέον πρωτοβουλία:  μιλάμε για την πανδημία του κορονοοιού αλλά υπάρχει και μια άλλη πιο σημαντική: η πανδημία των νευροεκφυλιστικών νόσων για τις οποίες δεν έχουμε θεραπείες στη συντριπτική πλειοψηφία αποτελώντας ένα βάρος για την κοινωνία και το σύστημα υγείας. Τις επόμενες δεκαετίες, τόνισε ο καθηγητής, πάνω από 100 εκατ πολίτες θα προσβληθούν από Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι νόσοι, θα δημιουργηθεί ένα κέντρο για τις νόσους Αλτσχάιμερ σε συνεργασία με το John Hopkins University Hospital. Μια μονάδα ιατρικής ακριβείας στο Ηράκλειο.»

Πώς αξιοποιείται όμως η έρευνα που κάνει η βιοιατρική κοινότητα για την ανάπτυξη προϊόντων που θα διατεθούν στην Ελλάδα; Πρέπει να υπάρξει βάση βιοιατρικής έρευνας για νέα προϊόντα αλλά και μια δομή που θα διευκολύνει τη μετάβαση από την έρευνα στην εκμετάλλευση των προϊόντων.

Κλείνοντας την παρουσίαση του, ο καθηγητής ανέφερε ότι το Ίδρυμα επικεντρώνεται σε καινοτόμες διεπιστημονικές ερευνητικές κατευθύνσεις μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ δραστηριοποιούνται σε τομείς που καλύπτουν το χώρο των Φυσικών Επιστήμων και των Επιστημών Μηχανικών, των Βιοϊατρικών Επιστημών, καθώς και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Το ΙΤΕ, επίσης, έχει ιδρύσει Ειδικές Δομές όπως  το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ), το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και spin out εταιρίες στοχεύοντας σε καινοτόμα προϊόντα, θεραπείες και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.