Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυβερνήσεις στον έλεγχο του καπνίσματος συζητήθηκαν σε πάνελ στο πλαίσιο της Επιστημονικής Συνόδου Κορυφής για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα, που έλαβε χώρα στην Αθήνα. Η Σύνοδος ξεκίνησε τις εργασίες της με τη συμμετοχή 200 και πλέον συμμετεχόντων από 41 χώρες. Ο Ιγνάτιος Οικονομίδης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος της SCOHRE (International Association on Smoking Control & Harm Reduction), παρουσίασε νέα ερευνητικά δεδομένα για νέα προϊόντα και τον ρόλο τους στον έλεγχο του καπνίσματος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής. Στο πάνελ συμμετείχαν: Βασίλη Κοντοζαμάνη, Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, και τα ιδρυτικά μέλη της SCOHRE David T. Sweanor J.D. (Καναδάς), ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, Karl E. Lund (Νορβηγία), Sharifa Ezat Wan Puteh (Μαλαισία) και Μιχάλης Τουμπής (Κύπρος).

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι η χώρα έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μια υποδειγματική στροφή στο σύστημα υγείας της. Ο «αντικαπνιστικός» νόμος που εφαρμόστηκε ουσιαστικά πριν από μερικά χρόνια υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις του καπνίσματος και το γεγονός ότι σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός συμμορφώθηκε με τη νέα νομοθεσία ήταν πολύ εντυπωσιακό.

Και πρόσθεσε: «Φυσικά, δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τα πάντα ταυτόχρονα,. Πρέπει να το κάνουμε βήμα-βήμα, να εφαρμόζουμε πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος και πολιτικές μείωσης της βλάβης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ψηφίσαμε μια νομοθεσία που παρέχει κάποια διαφοροποίηση σε προϊόντα καπνού που είναι δυνητικά λιγότερο επιβλαβή και δημιουργήσαμε επιτροπές εμπειρογνωμόνων που αξιολογούν όλα τα νέα, καινοτόμα προϊόντα, καθώς και υπηρεσίες επιτήρησης για να διασφαλίσουμε ότι όλα λειτουργούν σύμφωνα με αυτό που ορίζει ο νόμος.

Τα προϊόντα μειωμένης βλάβης μπορεί να είναι σημαντικά εργαλεία για τις στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλή, μέσω καλά εδραιωμένων μηχανισμών παρακολούθησης. Επίσης, πρέπει να τεθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία της νεολαίας από την έναρξη του καπνίσματος. Τελικά, όλοι θα θέλαμε να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς καπνό, κατέληξε, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να φροντίσουμε όλους όσους είναι καπνιστές και δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χρήση νικοτίνης, και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε κανονισμούς, επιτήρηση και περαιτέρω συγκριτικές μελέτες παρατήρησης».