Αυξητικές τάσεις στα κρούσματα του κορονοϊού, καταγράφει η πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).Όπως αναφέρεται, τα κρούσματα COVID-19 στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυξήσεις  στην ίδια ηλικιακή ομάδα παρατηρήθηκαν σε 19 από τις 26 χώρες που ανέφεραν στοιχεία. Παράλληλα, αυξήσεις  στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκαν για όλες τις ηλικίες και αυτή την εβδομάδα (τρίτη στη σειρά) σε 17 χώρες.Ωστόσο, το συγκεντρωτικό ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε κατά 10%, δείκτης που συνεχίζει να μειώνεται  εδώ και επτά εβδομάδες.

Συνολικά, σύμφωνα με το ECDC,  επιδημιολογική εικόνα υποδηλώνει ότι υπάρχει αυξανόμενη μετάδοση στις περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ που αναφέρουν στοιχεία, η οποία επηρεάζει τον πληθυσμό ηλικίας 65 ετών και άνω. Αυτό έχει αντίκτυπο στους δείκτες νοσοκομείων/ΜΕΘ, αν και οι αυξήσεις στα νοσοκομεία θα πρέπει να ερμηνεύονται στο πλαίσιο όπου η διαφοροποίηση της νοσηλείας με – ή λόγω – COVID-19 δεν είναι δυνατή σε πολλές χώρες. Οι περισσότερες από τις αναφερθείσες αυξήσεις των εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν πρόσφατες, αν και αρκετές χώρες παρουσίασαν αύξηση στον δείκτη νοσοκομείων/ΜΕΘ για τρεις ή τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες και πέντε χώρες παρουσίασαν αύξηση στο ποσοστό θνησιμότητας.

Για την περίοδο έως τις 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του ΕCDC προβλέπονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα, πτωτικές τάσεις στα νοσοκομεία, αλλά αυξητικές τάσεις στους θανάτους