Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα για τους σημαντικότερους καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος (νεφρών, ουροδόχου κύστης, προστάτη), που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου 2022. Ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ο συχνότερος σε εμφάνιση καρκίνος στους άντρες στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους πλέον δύσκολους καρκίνους σε επίπεδο ψυχολογικής διαχείρισης.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο πέμπτος συχνότερος καρκίνος στον Δυτικό κόσμο και ο τέταρτος σε εμφάνιση καρκίνος στη χώρα μας. Παρά τη συχνότητά του, όπως και για τον καρκίνο του προστάτη, δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Την ίδια στιγμή, ο καρκίνος των νεφρών, είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος και τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπισή του. Κοινό χαρακτηριστικό τους, που αποτελεί και σημαντικό εμπόδιο για την έγκαιρη διάγνωσή τους, είναι το γεγονός ότι συχνά είναι ασυμπτωματικοί στα αρχικά τους στάδια και το ότι φέρουν το “στίγμα” του καρκίνου, με τους ασθενείς να μην είναι σωστά και πλήρως ενημερωμένοι.

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι οι καρκίνοι του ουρογεννητικού συστήματος έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των ασθενών σε ψυχολογικό επίπεδο, αλλά και μεγάλες αλλαγές στις κοινωνικές τους σχέσεις, με τα ποσοστά αναζήτησης ψυχολογικής υποστήριξης να παραμένουν, εξαιτίας του στιγματισμού, ιδιαίτερα χαμηλά. Η επιστημονική ημερίδα της ΕΛΛΟΚ στις 11 Οκτωβρίου, η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά, θα εστιάσει στους τρόπους πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των καρκίνων του ουρογεννητικού, καθώς και στο πολύ σημαντικό ζήτημα της ψυχολογικής υποστήριξης, η οποία πρέπει να παρέχεται στους ασθενείς ως αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας τους.

Ενδεικτικά, στη διαδικτυακή ημερίδα θα παρουσιαστούν: πληροφορίες για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών η σημασία της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη ο ρόλος της εξατομικευμένης ιατρικής τη σημασία της ένταξης της ψυχολογικής υποστήριξης ως αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας των ασθενών. Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα και τη σελίδα της ΕΛΛΟΚ στο Facebook.