Τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης έδειξαν ότι το αντιικό χάπι molnupiravir της Merck κατά του κορονοϊού, δεν μείωσε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω Covid-19, κατά τη διάρκεια της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times, η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρις Μπάτλερ, σε 25.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το molnupiravir, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών, αλλά όχι τον κίνδυνο να νοσηλευτούν. Ο επικεφαλής της μελέτης Κρις Μπάτλερ, δήλωσε ότι θα χρειαστούν περισσότερες αναλύσεις προκειμένου να αποφασίσουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές πως θα χρησιμοποιούν από δω και πέρα το εν λόγω χάπι.

Σημειώνεται ότι το αντιικό χάπι της Merck , που είναι γνωστό και ως Lagevrio, έχει σημειώσει πωλήσεις της τάξεως περίπου των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα δοκιμών το 2021, το φάρμακο μείωνε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου έως και 50% , ποσοστό που ωστόσο σε μετέπειτα δοκιμή είχε πέσει στο 30%.
Τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες υγείας παγκοσμίως, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη δαπάνη των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν για την αγορά του Lagevrio, σημειώνει ο δρ Άντριου Χιλ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ. «Έχουμε δει μια παρόμοια κατάσταση και στο παρελθόν με άλλα φάρμακα Covid-19 όπως η ρεμδεσιβίρη. Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ενθαρρυντικά, αλλά οι μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές δεν έδειξαν κανένα όφελος», πρόσθεσε ο δρ Χιλ.