Παρά τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των καινοτόμων φαρμάκων στα συστήματα υγείας και στην κοινωνία, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μόνο το 22% των καινοτόμων φαρμάκων προέρχεται από την Ευρώπη πλέον, τονίζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο σχετικό δημοσίευμα,  31,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη υποφέρουν από κατάθλιψη. Σε ορισμένες χώρες, σχεδόν 1 στους 8 ανθρώπους έχει κατάθλιψη, αριθμός που πιθανώς έχει επιδεινωθεί από την πανδημία της COVID-19. Το 20% των ασθενών δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες θεραπείες, αλλά νέες θεραπείες υπό ανάπτυξη που αναφέρονται στο Pipeline του 2022 της EFPIA προσφέρουν ελπίδα σε όσους δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν καταθλιπτικές διαταραχές. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 280 κλινικές δοκιμές για τα λεγόμενα ψυχοπλατογόνα, τα οποία σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά φάρμακα , μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα μετά από μία μόνο χορήγηση και υπόσχονται μια δραστική αλλαγή  στη θεραπεία των διαταραχών ψυχικής υγείας. Τα παραπάνω αποτελούν ένα εντυπωσιακό παράδειγμα για το πώς οι προσπάθειες σε Έρευνα και ‘Ανάπτυξη των φαρμακευτικών εταιρειών επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν  τις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες των ασθενών  στην Ευρώπη.

Η φαρμακευτική καινοτομία έχει να κάνει με ασθένειες που ταλαιπωρούν πάρα πολλούς ανθρώπους όπως το Αλτσχάιμερ ή ο καρκίνος αλλά και άλλες που ταλαιπωρούν  λιγότερους όπως το ALS, αλλά που είναι εξίσου επώδυνες. Το Pipeline Review της EFPIA αποτυπώνει  ένα συναρπαστικό  νέο τοπίο καινοτομίας. Η περιγραφή για τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των καινοτόμων θεραπειών στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και στην κοινωνία είναι εντυπωσιακή.

Ωστόσο, όπως τονίζει η EFPIA, παρόλο τον ενθουσιασμό υπάρχει και λόγος ανησυχίας. Μια πιο προσεκτική ματιά στο πού ακριβώς συμβαίνει η φαρμακευτική καινοτομία αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη χάνει έδαφος. Πριν από 25 χρόνια, οι νέες θεραπείες από την Ευρώπη ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτές που αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ. Σήμερα, σε μια πλήρη ανατροπή της κατάστασης, μόνο το 22% των νέων θεραπειών προέρχεται από την Ευρώπη, έναντι του 47% που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Ενώ μπορούμε και πρέπει να γιορτάσουμε την αύξηση κατά 185% στις κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο για θεραπείες CAR-T, μόνο 2 στις 10 συμβαίνουν στην Ευρώπη.

Η ανησυχητική τάση όπου όλο και περισσότερες επενδύσεις σε φαρμακευτική Ε&Α γίνονται εκτός Ευρώπης δεν είναι καλή για τους ευρωπαίους ασθενείς. Ωστόσο, όπως τονίζει η EFPIA, η φαρμακευτική στρατηγική της ΕΕ παρέχει μια ευκαιρία στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να αντιστρέψουν αυτήν την τάση. «Ελπίζουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμμερίζονται το όραμά μας ότι το μερίδιο της Ευρώπης στις παγκόσμιες επενδύσεις Ε&Α θα πρέπει να αυξηθεί, όχι να μειωθεί, και ότι αυτό θα ήταν θετικό για τους ασθενείς, τα συστήματα υγείας και την ευρύτερη κοινωνία και οικονομία. Η φαρμακευτική στρατηγική της ΕΕ και η επικείμενη αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία για να αρχίσουμε να υλοποιούμε αυτό το όραμα», καταλήγει  το σχετικό άρθρο της EFPIA.