Τη σύναψη συμφωνίας για την ανάπτυξη και τη διάθεση εμβολίου mRNA  κατά του μελανώματος, ανακοίνωσαν οι φαρμακοβιομηχανίες Moderna και MSD , γνωστή ως Merck στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Moderna, το συγκεκριμένο εμβόλιο δοκιμάζεται επί του παρόντος σε συνδυασμό με την αντικαρκινική ανοσοθεραπεία Keytruda της MSD σε κλινική μελέτη Φάσης ΙΙ.  Τα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η MSD  θα καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια στη Moderna  για την ανάπτυξη και διάθεση από κοινού του εν λόγω εμβολίου, η σύσταση του οποίου θα εξατομικεύεται για κάθε ασθενή προκειμένου να προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων που στοχεύουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις των καρκινικών κυττάρων.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο εταιρειών οδήγησε τη μετοχή της Moderna σε άνοδο της τάξης του 11%  στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Όπως είναι γνωστό, η Moderna ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ανέπτυξαν εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19,  και θεωρεί ότι η τεχνική mRNA  μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την γρίπη, τον  ιό HIV, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις και αρκετές μορφές καρκίνου.

Σε τελική φάση ΙΙΙ βρίσκεται και το εμβόλιο της Moderna για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ο οποίος προσβάλλει κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε φάση ανάπτυξης εμβολίου που θα δημιουργεί αντισώματα  ταυτόχρονα τον κορονοϊό και τη γρίπη, ενώ σε φάση δοκιμών βρίσκονται και τα εμβόλια της για καρκίνο των ωοθηκών, έρπητα ζωστήρα, έρπητα των γεννητικών οργάνων, καθώς και για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.