Κοινό μέτωπο κατά της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων διαμορφώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – ΠΣΦ με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων. Πιο συγκεκριμένα,  ο ΠΣΦ συντάσσεται με την Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος,  το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,  τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο,  το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία,  το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,  τη συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, που σε κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Εργασίας τάσσονται κατά της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, τουλάχιστον για το επόμενο έτος 2023. Σύμφωνα με την κοινή επιστολή, «στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία που η πλειοψηφία των ασφαλισμένων καλείται να τηρήσει και τις θεσπισμένες ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών, οποιαδήποτε αύξηση στις μηνιαίες υποχρεώσεις θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε δημιουργία νέου κύματος οφειλών, γεγονός που θα διαταράξει και την εισπραξιμότητα των εισφορών από τον ΕΦΚΑ».

Ο ΠΣΦ μάλιστα θεωρεί ότι αυτή είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, καθώς τα μέλη του ανήκουν στις πλέον αδικημένες επαγγελματικές ομάδες της εποχής των μνημονίων, χωρίς τα μέτρα που είχαν παρθεί τότε, να έχουν σταματήσει να ισχύουν για αυτούς ακόμα και τώρα Κι όλα αυτά παρά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ότι ήρθε το τέλος μνημονιακής εποχής. Οι φυσικοθεραπευτές συνεχίζουν να βιώνουν τα μνημονιακά μέτρα του rebate και του clawback, για υπηρεσίες που προσφέρουν χωρίς να τις συνταγογραφούν οι ίδιοι. Επιπρόσθετα, όπως τονίζεται  στη σχετική ανακοίνωση,  η παρούσα κυβέρνηση δείχνει μια περίεργη εχθρικότητα εναντίον τους, καθώς αρνείται να εφαρμόσει ακόμα και την απόφαση υπ΄ αρ. 9 της 286ης Ολομέλειας/8-3-2021 του ΚεΣΥ, περί μη υποβολής σε clawback και rebate των δαπανών για υπηρεσίες φυσικοθεραπείας που παρέχονται από φυσικοθεραπευτές, σε περιστατικά που έχουν νοσήσει από Covid-19 (post covid ή long covid) και χρήζουν συνεδριών φυσικοθεραπείας.

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Το φθινόπωρο του 2022 μας έβρισκε ούτως ή άλλως στα “χαρακώματα”, αφού η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τα μνημονιακά μέτρα των rebate και clawback, κάτι που έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οδηγεί τα μέλη μας σε καθεστώς μη βιωσιμότητας.

Η εφαρμογή της απόφασης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων σε μια τέτοια χρονική συγκυρία, θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τους ιδιώτες φυσικοθεραπευτές.