Νέα διεθνής επιστημονική μελέτη που ανέλυσε στοιχεία από 29 χώρες της Ευρώπης τις ΗΠΑ και τη Χιλή, έδειξε ότι η πανδημία Covid-19, μείωσε το προσδόκιμο ζωής και το 2021 σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δημογραφικής Έρευνας του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του Κέντρου Δημογραφικής Επιστήμης Leverhulme του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον δρα Γιόνας Σέλεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature Human Behaviour», ανέλυσαν στοιχεία θανάτων της περιόδου 2015-2021. Τα αποτελέσματα έδειξαν σαφείς διαφορές μεταξύ  Δύσης-Ανατολής, καθώς οι περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες εμφάνισαν μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάκαμψη του προσδόκιμου ζωής μετά τη μεγάλη μείωση του το 2020.

Σε αντίθεση στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης η μείωση στο προσδόκιμο ζωής λόγω πανδημίας ήταν ανάλογη με την πρόωρη θνησιμότητα που είχε σημειωθεί την περίοδο της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Χιλή, είναι οι χώρες που φάνηκε να επλήγησαν περισσότερο όσον αφορά την απώλεια προσδόκιμου ζωής το 2021 σε σχέση με το 2020, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές σχετίζεται με τους αυξανόμενους θανάτους εξ’αιτίας της πανδημίας. Αντιθέτως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Σουηδία φάνηκαν να καλύπτουν τη μείωση στο προσδόκιμο ζωής που είχε σημειωθεί το 2020, και το 2021 επέστρεψαν στα επίπεδα  του 2019 πριν την πανδημία.