Τις νέες εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης καρδιαγγειακού κινδύνου και ιδιαίτερα από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, περιέγραψε μέσω διαδικτυακής ομιλίας ο Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Χάρης Αντωνιάδης, σε συνέντευξη τύπου της με αφορμή το Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ). Με απτό και κατανοητό λόγο, ο καθηγητής  περιέγραψε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που έχει η απεικόνιση, ενώ ανάλυσε σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η προληπτική ιατρική. Σημαντικό σημείο της ομιλίας του κ. Αντωνιάδη ήταν η αξία που έχει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης όπου μπορούμε σήμερα να ερμηνεύσουμε όλα τα δεδομένα (εκεί όπου ο ανθρώπινος εγκέφαλος αδυνατεί) και να εξαγάγουμε πληροφορίες που το ανθρώπινο μάτι αδυνατεί να δει. Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ Ιωάννης  Κανακάκης,  μίλησε αναλυτικά για το περιεχόμενο του συνεδρίου, που ξεκινά σήμερα 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όπως ανέφερε, τα πεδία  που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκειά  του περιλαμβάνουν την πρόληψη από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, το Οξύ έμφραγμα του Μυοκαρδίου την ελληνική καταγραφή, τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της Απεικόνισης, όπως επίσης τις Βαλβιδοπάθειες και τις σύγχρονες επεμβατικές (μη χειρουργικές) τεχνικές αντιμετώπισης. Επίσης ανάδειξε τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο των Αρρυθμιών, τη σημαντικότητα της ψηφιακής ιατρικής και τις ψηφιακές εφαρμογές, καθώς και τη χρήση και εφαρμογή όλων των νεότερων φαρμακευτικών εξελίξεων για την  Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Στη συνέχεια ο καθηγητής καρδιολογίας Ιωάννης Γουδέβενος μίλησε για την πρόληψη των ΚAΠ (στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά, νόσος περιφερικών αρτηριών, καρδιακή ανεπάρκεια) τονίζοντας ότι είναι μια δια βίου υπόθεση επικεντρωμένη  σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς (Lifestyle): κάπνισμα, κακή διατροφή, παχυσαρκία, καθιστικός τρόπος ζωής και σε τρεις κύριους  παράγοντες κινδύνου: δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιείται η Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση Φαρμάκων με τίτλο «Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!» Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αλλά και το ευρύ κοινό, για την αναγκαιότητα της απαρέγκλιτης τήρησης της αγωγής που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός. Ταυτόχρονα, η εκστρατεία επιδιώκει να παρακινήσει τους ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους εάν έχουν οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σχετικά με τη λήψη της αγωγής τους.