Με ένα ενημερωτικό βίντεο επέλεξε ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα στις 25 Οκτωβρίου, το βίντεο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την ενημέρωση για την δύναμη της πρόληψης.

Μέσα σε 2 λεπτά οι ενδιαφερόμενες μπορούν να δουν όλα όσα πρέπει να ξέρουν για όλες τις εξετάσεις που μπορούν να κάνουν για την υγεία του μαστού: https://www.youtube.com/watch?v=U2ki11jX9hs&t=1s

Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές μελέτες, 1 στις 9 γυναίκες στην Ευρώπη θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος του μαστού είναι σποραδικού τύπου (έως 75-80%) και η συχνότητά του αυξάνει με την ηλικία, γι’ αυτό και οι γυναίκες δεν πρέπει να εφησυχάζουν, όταν δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η κληρονομικότητα, η πρώιμη έναρξη εμμήνου ρύσης, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η λήψη οιστρογόνων τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Στην περίπτωση του τακτικού προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρόληψη μπορεί και σώζει ζωές. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η μαστογραφία μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της νόσου, όμως βοηθά να εντοπιστεί πολύ νωρίτερα από τον χρόνο που αυτή θα γινόταν αντιληπτή από τη γυναίκα ή τον ιατρό της έως και 2 έτη νωρίτερα. Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιτυχημένη και πολλές φορές πλήρη θεραπεία.