Στην ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το ποια επιστημονική έρευνα θα πρέπει έχει ανοιχτή πρόσβαση αναφέρεται άρθρο του Nature, με αφορμή φήμες ότι η δωρεάν πρόσβαση στην έρευνα για την  COVID παρότι ισχύει ακόμα δεν θα κρατήσει για πολύ. Στην αρχή της πανδημίας της COVID-19, επιστημονικά περιοδικά έσπευσαν να αφήσουν την έρευνα για το ζήτημα προσβάσιμη στην ανάγνωση — προσωρινά τουλάχιστον. Οι εργασίες για τη νόσο ή τον ιό SARS-CoV-2 θα είναι δωρεάν «τουλάχιστον για τη διάρκεια της επιδημίας», δήλωσαν εκδότες συνδρομητικών περιοδικών τον Ιανουάριο του 2020, μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε για πρώτη φορά την COVID-19 κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία ή PHEIC. Τώρα η πανδημία διανύει τον τρίτο χρόνο της και κυκλοφορούν αναφορές ότι το τέλος της ελεύθερης πρόσβασης στην έρευνα για την COVID-19 πλησιάζει. Αν αυτό ισχύει, θα υποδηλώνει ότι οι εκδότες έχουν αποφασίσει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την COVID-19 έχει τελειώσει πριν αυτό το αποφασίσουν οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές.

Η συζήτηση ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν ένας υποστηρικτής της ανοιχτής πρόσβασης στην έρευνα προειδοποίησε ότι η έρευνα που σχετίζεται με την COVID επέστρεφε πίσω στην κατάσταση με τις πληρωμές. «Αυτό είναι τόσο απογοητευτικό όσο και ανησυχητικό», έγραψε ο Robert Kiley, ο οποίος είναι επικεφαλής στο coAlition S στο Στρασβούργο της Γαλλίας, μια ομάδα χρηματοδότων που υποστηρίζει την πρωτοβουλία της ανοιχτής πρόσβασης Plan S. Ο Kiley αναφέρθηκε σε μια ανάλυση για τις επιπτώσεις που θα είχε το σταμάτημα της ανοιχτής πρόσβασης  στην έρευνα για την COVID-19, η οποία ανατέθηκε και συγχρηματοδοτήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Wellcome με έδρα το Λονδίνο, τον χρηματοδοτικό οργανισμό Έρευνας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον. «Αρκετοί [εκδότες] έχουν ήδη αρχίσει να επαναφέρουν τις χρηματικές αμοιβές (paywalls)», ανέφερε το άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο τον Ιούνιο.  Ωστόσο, τα στοιχεία που παρέθετε, δεν ήταν αρκετά για αυτή τη δήλωση, είπε  η Hannah Hope , επικεφαλής της ανοιχτής έρευνας στο Wellcome, που έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για να ανοίξει η έρευνα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Η δήλωση είχε στηριχθεί εν μέρει σε «υποθέσεις» που έκαναν άτομα που είχαν δώσει συνέντευξη στην εν λόγω ανάλυση, όπως και στο γεγονός ότι οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι ορισμένοι εκδότες είχαν κλείσει διαδικτυακές πύλες πληροφοριών για την COVID-19, ανέφερε η Hope.

Η εικασία σχετικά με το πότε ή εάν τα περιοδικά θα κλείσουν την ανοιχτή πρόσβαση στην έρευνα για την COVID-19 είναι μέρος της ευρύτερης συζήτησης σχετικά με το ποια επιστημονική έρευνα πρέπει να είναι δωρεάν. Καθώς το κίνημα της ανοιχτής πρόσβασης εξαπλώνεται, πολλές πρωτογενείς έρευνες, ιδιαίτερα σε ιατρικούς τομείς, είναι ανοιχτές στην ανάγνωση και στην επαναχρησιμοποίηση, αν και εξακολουθούν να ακούγονται επιχειρήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρηματοδότησης.