Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια είναι από τα όργανα που πλήττονται άμεσα από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα αν είναι δυνατό ακόμα και πριν την έναρξη της θεραπείας. Εξάλλου, η φροντίδα του δέρματος μπορεί να βοηθήσει και στην ψυχολογία των ασθενών κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία τους. Σύμφωνα με τη Βασιλική Μουσάτου, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Επιστημονική Υπεύθυνη Bioiatriki+ Derma, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Η ξηρότητα κι ευθραυστότητα του δέρματος λόγω φαρμάκων, εκτός από τη δυσανεξία και το αίσθημα κνησμού που δημιουργεί, προδιαθέτει και σε λοιμώξεις του δέρματος. Αυτό συμβαίνει γιατί χάνεται η ακεραιότητα του επιδερμιδικού φραγμού. Συνεπώς η φροντίδα του πρέπει να γίνεται σχολαστικά και με συνέπεια για να διατηρηθεί η αμυντική του ικανότητα απέναντι σε εξωτερικές επιθέσεις.

Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με μαλακά καθαριστικά χωρίς σαπούνι και αρώματα -εδώ είναι κατάλληλα τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα για ατοπική δερματίτιδα. Τα προϊόντα αυτά σέβονται τα λιπίδια του δέρματος και καθαρίζουν χωρίς να αφυδατώνουν, ενώ προστατεύουν και το δερματικό μικροβίωμα.

Αντίστοιχη επιλογή πρέπει να γίνεται και για τα ενυδατικά προϊόντα προσώπου και σώματος με εφαρμογή μετά το μπάνιο ή και πιο συχνά εάν χρειάζεται. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη ώστε το δέρμα να ανακουφίζεται από τον κνησμό και να διατηρεί την ελαστικότητά του. Προϊόντα που περιέχουν γλυκερίνη, πανθενόλη, υαλουρονικό, ουρία σε μικρή συγκέντρωση, αλόη, βρώμη είναι κατάλληλα για την καθημερινή περιποίηση.

Καλό είναι να αποφεύγονται τα πολύ ζεστά μπάνια με μεγάλη διάρκεια, ώστε να αποτρέπεται η αφυδάτωση.

Η χρήση αντηλιακού είναι πολύ σημαντική καθώς η αντοχή στον ήλιο είναι περιορισμένη ενώ κάποια αντικαρκινικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία.