Ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «Μην χάνεσαι στις λέξεις! Η ψωρίαση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και με διάρκεια. Επισκέψου τον Δερματολόγο και βρείτε μαζί τη σωστή λέξη-λύση… που ταιριάζει στο πρόβλημά σου!», σχεδίασε η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης 2022. Υπολογίζεται ότι το 25% των ατόμων με ψωρίαση πάσχουν από κατάθλιψη και το 48% υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές. Οι καταστάσεις αυτές δεν είναι μόνο σύμπτωμα της ίδιας της πάθησης, αλλά και αποτέλεσμα των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τη νόσο, αλλά και η ενθάρρυνση των ατόμων με ψωρίαση, να αναζητήσουν την κατάλληλη για την περίπτωσή τους θεραπεία.

Βασικό επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας είναι ένα animated video, η ιστορία του οποίου «ξετυλίγεται» συμβολικά λύνοντας ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, προσπαθώντας να ανακαλύψει τις κρυμμένες λέξεις, αναδεικνύει το πρόβλημά του (την ψωρίαση) ενώ η συμπρωταγωνίστριά του με θετικό πνεύμα τον κατευθύνει να ανακαλύψει τις λέξεις-κλειδιά που αποτελούν τη λύση στο πρόβλημά του: Δερματολόγος, Ιατρείο, Λύση – Θεραπεία!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΑΕ και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Μπάρκη, «η ιδιαιτερότητα και η βαρύτητα των συμπτωμάτων της νόσου δημιουργούν αρκετά συχνά ένα βαρύ ψυχολογικό φορτίο στους πάσχοντες και έτσι οι ασθενείς αυτοί βιώνουν έντονο στιγματισμό και απομονωτισμό, εμφανίζουν δε πολύ συχνά άγχος και κατάθλιψη. Όλα αυτά τα δεδομένα δημιουργούν σοβαρό αντίκτυπο στην προσωπική, επαγγελματική και σεξουαλική ζωή τους. Με πολύ απλά λόγια, η ψωρίαση διαταράσσει σημαντικότατα την ποιότητα ζωής των πασχόντων». Τα τελευταία χρόνια, καταλήγει ο κ. Μπάρκης, έχουμε στην θεραπευτική μας φαρέτρα τρεις κατηγορίες βιολογικών παραγόντων, τους αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης των όγκων (Anti-TNF), τους αναστολείς της ιντερλευκίνης 17Α, τους αναστολείς της ΙL23 και τους αναστολείς IL12/23 καθώς και ένα μικρό μόριο, τον αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης . Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε και ένα ακόμη μικρό μόριο, που ανήκει στην κατηγορία των Φουμαρικών Εστέρων (Φουμαρικός διμεθυλεστέρας), με ικανοποιητικά αποτελέσματα στη μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου. Το 2023 θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα ένας ακόμη βιολογικός παράγοντας που έχει την ικανότητα να δεσμεύει δύο φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, τις ιντερλευκίνες 17Α και F, παράγοντας που φαίνεται –με βάση τουλάχιστον τις εγκριτικές μελέτες– πως θα βοηθήσει και αυτός σημαντικά στην αντιμετώπιση της σοβαρής ψωρίασης.