Πρόσφατα, υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ψήφισμα  με τα πορίσματα της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, με στόχο να αποκτήσει η ΕΕ μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη στρατηγική, δήλωσε η Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Europa Donna Greece, Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο 7o Cancer Conference. Και πρόσθεσε ότι στις συστάσεις του προς την Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει την επιτακτική ανάγκη για:

  • Πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και την εργασία,
  • Επιπλέον μέτρα για την καλύτερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και κλινικές δοκιμές στο εξωτερικό για τους καρκινοπαθείς,
  • και για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ελλείψεων σε αντικαρκινικά φάρμακα.

Βασική επιδίωξη, όπως τόνισε η κ. Κουντουρά, όλο αυτό το διάστημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτέλεσε η  στήριξη της  δημόσιας υγείας με οικονομικά προσιτές και προσβάσιμες υπηρεσίες υγείας και φροντίδας, λαμβάνοντας πλέον υπόψη και τα καίρια ζητήματα που ανέδειξε η πανδημία.

«Για αυτό, στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023, ζητήσαμε να ενισχυθεί το επίπεδο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας επιπλέον του προγράμματος ακολουθώντας την προσέγγιση «Μία υγεία» και επιδιώκοντας την ουσιαστική ενσωμάτωση της διάστασης της υγείας σε όλες τις πολιτικές. Στο πρόσφατο ψήφισμά μας τον προηγούμενο μήνα, αποκαταστήσαμε συγκεκριμένα  την περικοπή που πραγματοποίησε το Συμβούλιο ύψους €200 εκ. στο πρόγραμμα EU4Health και ζητήσαμε την ενίσχυσή του με  €25 εκατ., καθώς η πανδημία δεν έχει ακόμη λήξει. Γνωρίζουμε καλά ότι παραμένει άκρως αναγκαία η  ανάγκη στήριξης των εθνικών συστημάτων υγείας, ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικά, και αυτό σχετίζεται άμεσα με την ευρωπαϊκή πολιτική για τον καρκίνο.

Διότι ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν ολέθριος στη διαχείριση των περιστατικών καρκίνου, τόσο στη θεραπεία όσο και στον εντοπισμό νέων περιπτώσεων, εξαιτίας της τεράστιας πίεσης στα  συστήματα υγείας και των τραγικών καθυστερήσεων στους προσυμπτωματικούς ελέγχους.

Όπως έχω πει πολλές φορές, το  φιλόδοξο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου που κατάρτισε η Κομισιόν, το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Πρέπει όμως να επιταχύνουμε απέναντι στις ανισότητες και αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών, καθώς  η διακύμανση στα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των Κρατών Μελών υπερβαίνει ακόμη και το 25%, αλλά ακόμη και μέσα στην ίδια τη χώρα», επεσήμανε η κ. Κουντουρά.

 

Επίσης, αναφέρθηκε στη δράση για το Μητρώο Ανισοτήτων Καρκίνου, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική για την εξάλειψη των αποκλίσεων στο ζήτημα της περίθαλψης αλλά και στην πρόληψη. Σήμερα με τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, που πλήττουν δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους πολίτες, η άμεση και καθολική πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο, έχει καταστεί πιο επείγουσα από ποτέ.