Για τις δυσλειτουργίες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στους τακτικούς εμβολιασμούς, παρότι παράλληλα ανέδειξε τα τεράστια οφέλη των εμβολίων, μίλησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέδριο για εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, πάνω από 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την περσινή χρονιά τα εμβόλιά τους, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ιλαρά, που μέχρι πρότινος είχαν εξαφανιστεί χάρη στα εμβόλια.

Αναφερόμενος σε έκθεση για τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, ο γενικός  διευθυντής του ΠΟΥ, επισήμανε τη χαμηλή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε λιγότερο εύρωστες οικονομικά χώρες, γεγονός το οποίο όπως τόνισε οφείλεται κυρίως  στην έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την τιμολόγηση και την παραγωγική ικανότητα, στην απρόβλεπτη ζήτηση, στο κόστος και στη συγκέντρωση της παραγωγής σε πολύ λίγες χώρες.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το συνδυαστικό εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς παρότι χρησιμοποιείται  σε περίπου 100 χώρες, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δύο μόνο παρασκευαστές.

Παράλληλα, δεν υπάρχουν εμβόλια για ασθένειες που πλήττουν κυρίως φτωχές χώρες, όπως η σχιστοσωμίαση και η λεϊσμανίαση, αφού δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους  για τις εταιρείες.

Ο κ Γκεμπρεγέσους υπογράμμισε επίσης ότι η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών στα εμβόλια θα συνεισφέρει στη μείωση της βρεφικής και νεογνικής θνητότητας.