Προειδοποίηση για τις αρνητικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην εμφάνιση και την εξάπλωση  μολυσματικών ασθενειών, όπως η φυματίωση και η ελονοσία, απεύθυνε στη διάρκεια ενημέρωσης της ένωσης ανταποκριτών του ΟΗΕ, ο εκτελεστικός του διευθυντής του  Παγκόσμιου Ταμείου Καταπολέμησης του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας,  Πίτερ Σαντς.

Αναφερόμενος στην ελονοσία, σημείωσε ότι περιοχές της Αφρικής που δεν πλήττονταν από την ελονοσία βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο, δεδομένου ότι η θερμοκρασία αυξάνεται ευνοώντας έτσι και την εξάπλωση των κουνουπιών. Το χειρότερο είναι ότι ο πληθυσμός σε αυτές τις περιοχές δεν έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου και άρα πολλοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους τόνισε ο Πίτερ Σαντς.

Όσον αφορά τη φυματίωση ο εκτελεστικός του διευθυντής του Ταμείου ανέφερε ότι είναι μια ασθένεια που αναπτύσσεται όταν άνθρωποι συγκεντρώνονται σε περιορισμένο τόπο, με ανεπαρκή τροφή και σε ακατάλληλα καταλύματα, κάτι που συμβαίνει σε πληθυσμούς που εκτοπίζονται  εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και όσο περισσότερο συμβαίνει τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να γίνει η ασθένεια πιο συχνή. Ο Πίτερ Σαντς επιπλέον τόνισε ότι και η διατροφική ανασφάλεια θα καταστήσει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στις ασθένειες. Καταλήγοντας ο κ Σαντς σημείωσε ότι το 2022 στις πιο φτωχές κοινότητες του κόσμου ο HΙV, η φυματίωση και η ελονοσία σκότωσαν πολύ περισσότερους ανθρώπους από την covid.