Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και ο Κλάδος Ψυχιατροδικαστικής, με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ενημερώνει και προσπαθεί να αναδείξει το σοβαρό θέμα της έμφυλης βίας, ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την εξάλειψη της οποίας απαιτείται συντονισμένη δράση.

Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι παγκόσμιο και όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις στην εξάλειψή της. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη στην προστασία από την έμφυλη βία, με κατακερματισμένες υπηρεσίες και χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης των θυμάτων στο σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης και στο σύστημα παροχής υπηρεσιών.

Η ενημέρωση και η μηδενική ανοχή απέναντι στην κακοποίηση γυναικών και κοριτσιών αποτελούν σημαντικά βήματα στην πρόληψη της βίας. Για  να υπάρξει όμως ουσιαστική αλλαγή χρειάζεται διεπιστημονική και διατομεακή συνεργασία, καλή αποτίμηση των αναγκών των θυμάτων και, φυσικά, σαφής πολιτική βούληση και δέσμευση από κάθε κράτος.

Θεμελιώδους σημασίας αναδεικνύεται η εφαρμογή των προβλέψεων της ‘Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης’ και η δημιουργία συντονισμένων ομάδων που θα παρέχουν αποτελεσματική προστασία αλλά και υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην επικαιροποίηση και στην κάλυψη των μεγάλων κενών που διαπιστώνονται στην νομοθεσία σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας μέσω διαδικτύου, εκθέτοντάς τις γυναίκες και τα κορίτσια σε μεγαλύτερους κινδύνους.

Η ΕΨΕ στηρίζει κάθε άτομο που δέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας, χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο για την εξάλειψη της και υιοθετεί την φετινή παγκόσμια εκστρατεία ‘UNITE!’ των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Ακτιβισμός από όλους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών».