Πρόβλημα στην πρόσβασή τους στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Το παραπάνω ζήτημα τονίζουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησή τους, ενώ «βρίσκεται στον αέρα» μεγάλη καμπάνια δημοσιότητας και επικοινωνίας του προγράμματος «Φ. Γεννηματά»  που περιλαμβάνει τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, καθώς και διαφημιστικές καταχωρήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο και στην Περιφέρεια, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα πρόσβασης των γυναικών – δικαιούχων του προγράμματος (ηλικίες 50-69) στις διαγνωστικές υπηρεσίες.  Συγκεκριμένα, ενώ οι οδηγίες είναι να προγραμματίσουν οι γυναίκες το ραντεβού τους μέσω του mastografia.gov.gr, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν διαθέτει τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν συνεργαζόμενα κέντρα (δημόσια ή ιδιωτικά) ή/και ιδιώτες ιατροί στις Π.Ε. Ευρυτανίας, Θάσου, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λήμνου, Σποράδων, Φλώρινας, Φωκίδας καθώς και σε πολλά νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι κάποιες δημόσιες δομές υγείας που διαθέτουν ψηφιακό μαστογράφο σε λειτουργία δεν είναι συμβεβλημένες με το πρόγραμμα (π.χ. Γ. Νοσοκομείο Παπαγεωργίου – Θεσσαλονίκης). Τέλος, κάποιες δημόσιες δομές περιφερειακών ενοτήτων που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα διαθέτουν ψηφιακό μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας που όμως δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού (π.χ. Γ. Νοσοκομείο Κιλκίς).

Ο Υπουργός ερωτάται με ποια λογική εφαρμόζεται Εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των γυναικών που ανήκουν στην ομάδα δικαιούχων, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, σε συνεργαζόμενες δομές.