Πρόσφατα η εταιρεία Ipsen ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα για πειραματικό φάρμακό της  σε μελέτη φάσης 3 για  τον καρκίνο του παγκρέατος. Συγκεκριμένα, το Onivyde σε μια δοκιμή φάσης 3 για το μεταστατικό αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου (mPDAC), ως μέρος ενός θεραπευτικού σχήματος που ονομάζεται Nalirifox – βελτίωσε τη συνολική επιβίωση χωρίς εξέλιξη της ασθένειας σε σύγκριση με ένα καθιερωμένο σχήμα χημειοθεραπείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Fierce Pharma, το σχήμα Nalirifox μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 17% σε σχέση με τη χημειοθεραπεία. Οι ασθενείς που έλαβαν τη νέα θεραπεία έζησαν κατά μέσο όρο 11,1 μήνες, σε σύγκριση με τους 9,2 μήνες της ομάδας ελέγχου.

Η θεραπεία βελτίωσε επίσης την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου κατά 1,8 μήνες σε διάμεσο 7,4 μήνες. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του κινδύνου εξέλιξης της νόσου ή θανάτου κατά 31% σε σχέση με τη χημειοθεραπεία. Η ερευνητική θεραπεία που περιείχε Onivyde έδωσε αντικειμενικό ποσοστό ανταπόκρισης 41,8% σε σύγκριση με 36,2% της καθιερωμένης θεραπείας. Εκτός από το Onivyde, το σχήμα Nalirifox περιέχει τη χημειοθεραπεία 5-Fluorouracil, καθώς και το φάρμακο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου οξαλιπλατίνη και λευκοβορίνη, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των τοξικών επιδράσεων ορισμένων αντικαρκινικών φαρμάκων. Στη μελέτη συμμετείχαν 770 ασθενείς από 18 χώρες. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα του Nalirifox έλαβαν το σχήμα δύο φορές το μήνα, ενώ οι ασθενείς στην ομάδα με την καθιερωμένη θεραπέια έλαβαν τις χημειοθεραπείες πακλιταξέλη και γεμσιταβίνη τρεις φορές το μήνα. Η Ipsen ανακοίνωσε ότι η δοκιμή πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό της σημείο τον Νοέμβριο.

Το Onivyde μπλοκάρει ένα ένζυμο που ονομάζεται τοποϊσομεράση Ι, το οποίο με τη σειρά του βοηθά το σώμα των ασθενών να αντιγράψει το κυτταρικό DNA για να δημιουργήσει νέα κύτταρα. Όταν το ένζυμο μπλοκάρεται, τα καρκινικά κύτταρα σταματούν να πολλαπλασιάζονται και τελικά πεθαίνουν, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Ipsen σχεδιάζει να καταθέσει συμπληρωματική αίτηση στον FDA για το θεραπευτικό σχήμα σε ασθενείς με mPDAC που δεν είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία, μετά τον χαρακτηρισμό της ως fast-track το 2020. Το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου είναι μια «εξαιρετικά επιθετική» μορφή καρκίνου, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Το Onivyde είναι ήδη εγκεκριμένο σε μεγάλες αγορές για τη θεραπεία ασθενών με μεταστατικό αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος με εξέλιξη της νόσου μετά από θεραπεία με βάση τη γεμσιταβίνη.