Τα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν τις τιμές των φαρμάκων θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τη φαρμακευτική έρευνα σε μερικούς από τους πιο κομβικούς τομείς έρευνας της Novartis, προειδοποίησε την Παρασκευή η ελβετική φαρμακοβιομηχανία, καλώντας την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει τις «απρόβλεπτες» επιπτώσεις των νέων κανόνων της, όπως αναφέρει το Reuters. Ως γνωστόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Αύγουστο νόμο ο οποίος επιτρέπει στο ομοσπονδιακό σύστημα Medicare να διαπραγματεύεται τις τιμές για τα ακριβά φάρμακα.

Ενώ τα φάρμακα «μικρών μορίων» θα υπόκεινται σε διαπραγματευόμενες τιμές φαρμάκων εννέα χρόνια μετά την έγκριση των κανονισμών, τα βιολογικά φάρμακα που παράγονται από ζωντανά κύτταρα δεν θα επηρεαστούν παρά μόνο μετά από 13 χρόνια, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ως αποτέλεσμα, προτεραιότητα δίνεται στα βιολογικά, σε ενέσεις ή εγχύσεις, έναντι των φαρμάκων «μικρών μορίων», που είναι κυρίως χάπια. Η πρόθεση των νομοθετών μπορεί να είναι να ευνοήσουν τα εξελιγμένα βιολογικά φάρμακα έναντι των φαινομενικά πιο συμβατικών χημικών φαρμάκων, αλλά μερικές από τις πιο υποσχόμενες νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις ανήκουν στην τελευταία ομάδα, όπως δήλωσε ο Victor Bulto, Πρόεδρος της Novartis Innovative Medicines για την αγορά των ΗΠΑ. Μία από τις τρεις βασικές τεχνολογίες στις οποίες θέλει να επικεντρωθεί η Novartis είναι η τεχνολογία παρεμβολής RNA ή RNAi, όπου τα γονίδια που προκαλούν ασθένειες αποσιωπούνται ή καθίστανται αναποτελεσματικά. Το πρώτο της φάρμακο RNAi, το Leqvio για τη μείωση της χοληστερόλης, εγκρίθηκε στα τέλη του 2021.

Μια δεύτερη περιοχή εστίασης είναι οι ραδιοσυνδέτες, όπως το φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη Pluvicto. Λειτουργεί συνδυάζοντας ραδιενεργά σωματίδια που σκοτώνουν κύτταρα με μόρια που συνδέονται με όγκους.

«Οι νέες μέθοδοι, όπως οι τεχνολογίες RNA ή οι θεραπείες με ραδιοσυνδέτη θεωρούνται στην πραγματικότητα – βάσει αυτής της νομοθεσίας – μικρά μόρια και επομένως αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει για να ωφεληθεί η καινοτομία και οι ασθενείς», ανέφερε στο Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν τα περισσότερα χρήματα παγκοσμίως για φάρμακα και εκτιμάται ότι με τον νέο νόμο για την τιμολόγηση των φαρμάκων θα μειώσουν το ομοσπονδιακό έλλειμμα κατά 237 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.