Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, εγείρει το ερώτημα εάν μερικοί άνθρωποι μπορούν να περιμένουν περισσότερο από τα συνιστώμενα 10 χρόνια για να επαναλάβουν μια κολονοσκόπηση μετά από έναν αρνητικό αρχικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Η μελέτη, εξέτασε 120.000 άτομα 65 ετών και άνω στη Γερμανία από το 2013 έως το 2019 που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση 10 ή περισσότερα χρόνια μετά από έναν αρχικό αρνητικό έλεγχο και τους συνέκρινε με τα αποτελέσματα κολονοσκοπήσεων  που έγιναν σε άτομα 65 ετών και άνω την ίδια  χρονική περίοδο , οι περισσότεροι από τους οποίους προβάλλονταν στην εξέταση για πρώτη φορά. Διαπιστώθηκε ότι η παρουσία προκαρκινικών ή καρκινικών αναπτύξεων ήταν 40% έως 50% χαμηλότερη μεταξύ αυτών με τις επαναλαμβανόμες εξετάσεις, βρίσκοντας προχωρημένες αναπτύξεις ή καρκίνους μόνο στο 4% έως 5% των γυναικών και στο 5% έως 7% των ανδρών, δέκα ή και περισσότερα χρόνια μετά από αρνητική κολονοσκόπηση. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης εάν ο αριθμός των μη φυσιολογικών αυξήσεων διέφερε μεταξύ ανδρών και γυναικών, βρίσκοντας τον επιπολασμό 40% υψηλότερο στους άνδρες. Όσον αφορά την ηλικία, τα ποσοστά ανίχνευσης ήταν τα υψηλότερα μεταξύ ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα 10 χρόνια μεταξύ των κολονοσκοπήσεων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου  είναι ασφαλή και προτείνουν επέκταση αυτών των χρονικών  σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά για γυναίκες και νεότερους ανθρώπους χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα. «Για παράδειγμα, γυναίκες σε νεότερες ηλικίες χωρίς εύρημα στην ενδεικτική κολονοσκόπηση θα μπορούσαν ενδεχομένως να ελέγχονται και σε μεγαλύτερα  διαστήματα ή, εναλλακτικά, να υποβάλλονται σε λιγότερο επεμβατικές μεθόδους, όπως εξετάσεις κοπράνων, ενώ το διάστημα των 10 ετών μεταξύ των κολονοσκοπήσεων θα πρέπει να διατηρείται  για άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας», αναφέρουνοι συγγραφείς της μελέτης.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο  είναι ένας από τους καρκίνους που μπορεί να προληφθεί με αποτελεσματικά τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου όπως οι κολονοσκοπήσεις που ανιχνεύουν πρώιμα τη νόσο. Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σε μεγάλο βαθμό λόγω των κολονοσκοπήσεων. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου σε όλους τους ενήλικες 45 έως 75 ετών. Οι συστάσεις άλλαξαν πρόσφατα για να ξεκινήσει ο προσυμπτωματικός έλεγχος στα 45 αντί των 50 ετών, εξ’αιτίας  της αύξησης στις διαγνώσεις καρκίνου  που καταγράφεται σε μικρότερες ηλικίες. Εάν ο έλεγχος είναι αρνητικός, οι ασθενείς δεν χρειάζονται άλλον για 10 χρόνια.

Ο Δρ Ντάγκλας Όουενς, καθηγητής πολιτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και πρώην πρόεδρος της Ειδικής Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ανέφερε σχετικά:

«Ο υπερβολικός προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν επιφέρει σημαντικές βλάβες όπως συμβαίνει από υπερβολικές εξετάσεις για άλλους καρκίνους, ωστόσο  επιφέρει κάποιες που έχουν να κάνουν με την κολονοσκόπηση. Γι’αυτό εάν μπορούμε να έχουμε το ίδιο όφελος με μικρότερο αριθμό κολονοσκοπήσεων, αυτό θα ήταν μια νίκη».