Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, διοργάνωσε χθες συνάντηση εργασίας με το Υπουργείο Υγείας, εκπροσώπους της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών, και της φαρμακοβιομηχανίας, στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου. Ίσως για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας,  συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου. Τους βασικούς άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο, η σημασία των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας και η ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν, καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου που υλοποιεί το Υπουργείο, ενώ αναγνώρισε την ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πόρων στη μετά το Ταμείο Ανάκαμψης εποχή. «Τα προγράμματα αυτά θα συνεχισθούν και ήδη συζητάμε για ένα πρόγραμμα που θα αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στόχος δεν είναι μόνο η θεραπεία της νόσου άλλα πως θα διατηρήσουμε τους πολίτες υγιείς», δήλωσε ο κ Πλεύρης.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επεσήμανε τον κεντρικό πλέον ρόλο της Δημόσιας Υγείας στις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (EU beating Cancer Plan) αποτελεί την πρώτη (και ίσως την τελευταία) ολοκληρωμένη-ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, ξεκινώντας από την πρόληψη και φτάνοντας στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, αλλά και των φροντιστών τους.

«Εμείς, εκπροσωπώντας τα καινοτόμα, αλλά και τα καθιερωμένα φάρμακα (που δεν παύουν να είναι απαραίτητα όπως διαπιστώνουμε αυτές τις μέρες), είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες και νέες θεραπείες. Ωστόσο θα πρέπει και η πολιτεία να συνειδητοποιήσει πως οι φαρμακευτικές θεραπείες σώζουν ζωές και πως θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να αναθεωρήσει τα κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στηρίζεται στους 4 βασικούς πυλώνες – πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, και ποιότητα ζωής ασθενών και επιβιωσάντων-, ενώ αποτελεί την πρώτη πανευρωπαϊκή προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου, με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, και στην άμεση εφαρμογή του, ενώ σημαντικές προτεραιότητες θα πρέπει να είναι: η ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η επέκταση ενημερωτικών και προληπτικών προγραμμάτων ήδη από την παιδική και εφηβική ηλικία, η πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, η αποζημίωση των βιοδεικτών, η μη έναρξη ή/και η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Καρκίνου, οι αλλαγές στην οργάνωση των ογκολογικών κλινικών και η καλύτερη οργάνωση των Κλινικών Μελετών και η αναγνώριση της αξίας τους για τους ασθενείς.