Ο γενικός γραμματέας του IFRC του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) Jagan Chapagain, σε χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι παρά τα μαθήματα που έδωσε σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία COVID-19, ο κόσμος παραμένει «επικίνδυνα απροετοίμαστος» για την επόμενη πανδημία. «Η πανδημία της Covid-19 θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για να προετοιμαστεί η διεθνής κοινότητα από τώρα για την επόμενη υγειονομική κρίση…. Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι άμεση και εάν η εμπειρία της Covid-19 δεν επιταχύνει τις προετοιμασίες, τι θα μπορούσε να το κάνει;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Jagan Chapagain. Στην έκθεση του IFRC, που αποτελεί το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο του κόσμου, αναφέρεται ότι είναι πιθανό να υπάρξουν μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις παράλληλα με φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και ότι οι κρίσεις πλήττουν περισσότερο εκείνους που είναι ήδη ευπαθείς. Ωστόσο, υπάρχει «σοβαρή έλλειψη» ισχυρών συστημάτων πρόληψης και προετοιμασίας σε όλες τις χώρες του κόσμου. Τονίζεται ακόμα, ότι η πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο τις ανισότητες -κακές υποδομές υγιεινής, έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, υποσιτισμός- που συμβάλουν στην εξάπλωση των ασθενειών.

Η συμβουλή του Οργανισμού είναι να δοθεί βάρος στις τοπικές κοινότητες και ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά, πριν το ξέσπασμα μιας ακόμα υγειονομικής κρίσης.  Επίσης στην ανάπτυξη φθηνότερων και πιο εύκολων στην αποθήκευση προϊόντων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μιας πανδημίας.

και τη διαχείριση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Τέλος συστήνει την αύξηση της χρηματοδότηση για την υγεία σε κάθε χώρα κατά 1% του ΑΕΠ και τη παγκόσμια χρηματοδότηση της υγείας κατά τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.