Η Covid-19 παραμένει μια παγκόσμια υγειονομική απειλή, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τη Δευτέρα, αλλά αναγνώρισε ότι η πανδημία βρίσκεται σε ένα «μεταβατικό στάδιο».

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας του ΠΟΥ συζήτησε το ζήτημα της πανδημίας την Παρασκευή στην 14η συνεδρίασή της και ο Γενικός Διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus συμφώνησε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος ή PHEIC πρέπει να συνεχιστεί. Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η συμβουλευτική επιτροπή ανέφερε ότι προέτρεψε τον ΠΟΥ να προτείνει «εναλλακτικούς μηχανισμούς για τη διατήρηση της παγκόσμιας και εθνικής εστίασης στην COVID-19 μετά τη λήξη της  κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία».

«Η επίτευξη υψηλότερων επιπέδων πληθυσμιακής ανοσίας παγκοσμίως, είτε μέσω μόλυνσης ή/και εμβολιασμού, μπορεί να περιορίσει τον αντίκτυπο του SARS-CoV-2 στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο ιός θα παραμείνει ένα μόνιμα εγκατεστημένο παθογόνο σε ανθρώπους και ζώα για το ορατό μέλλον. Ως εκ τούτου, απαιτείται μακροπρόθεσμη δράση για τη δημόσια υγεία», αναφέρει  η επιτροπή στη δήλωσή της.

 «Αν και η εξάλειψη αυτού του ιού από τις κοινωνίες ανθρώπων και ζώων είναι εξαιρετικά απίθανη, ο μετριασμός των καταστροφικών του επιπτώσεων στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα είναι εφικτός και θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί στόχο προτεραιότητας».