Στο κομμάτι των δεδομένων της φαρμακευτικής δαπάνης εστίασε την ομιλία του, ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας, Πρόεδρος Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, Γιάννης Κωτσιόπουλος, στην Ημερίδα «Μία 10ετία Φαρμάκου». Όπως ανέφερε, η νέα Επιτροπή Φαρμακευτικής Δαπάνης δεν έχει σαν αντικείμενο την Φαρμακευτική Πολιτική αλλά τη  συλλογή  των δεδομένων στο χώρο του Φαρμάκου και την όσο δυνατόν αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους.

Η πρώτη υπομάδα της Επιτροπής  έχει καταθέσει ήδη το πόρισμά της που αναφέρεται στη χαρτογράφηση των δεδομένων (ποιες είναι οι πηγές, ποια δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν,  βελτίωση του τρόπου καταγραφής τους κλπ). Το  δεύτερο αντικείμενο  της Επιτροπής έχει να κάνει με το νομικό κομμάτι της διαχείρισης των δεδομένων λόγω  της προστασίας των προσωπικών δεδομένων (GDPR) και του νέου κανονισμού της ΕΕ . Σύμφωνα με τον κ  Κωτσιόπουλο τα δεδομένα προέρχονται από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία, όπου, όπως τόνισε, είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να γίνει σοβαρή ανάλυση λόγω του τρόπου που συλλέγονται τα στοιχεία αλλά και της γενικότερης κουλτούρας που επικρατεί εκεί. Ήδη έχει κατατεθεί εργασία με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε  τον ψηφιακό μετασχηματισμό στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, και γι’αυτό το λόγο 350 εκατ. ευρώ έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο γι’αυτό το σκοπό, είπε ο κ Κωτσιόπουλος.

Σχετικά με τα δεδομένα που υπάρχουν στο ΒΙ, είπε ότι το 2019 οι δαπάνες φαρμάκου ήταν 919 εκατ. ευρώ και το 2022 1,134 εκατ. ευρώ. Το όριο δαπανών το 2019 ήταν 513 και το 2022 528. Το 2019 η δαπάνη για τα γενόσημα ήταν 189 εκατ. ευρώ και το 2022, 296 εκατ. Τα κυτταροστατικά φάρμακα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 42% τα τελευταία 4 χρόνια. Καταλήγοντας, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας τόνισε ότι στην Επιτροπή της φαρμακευτικής δαπάνης είναι πολύ σημαντικό να προσμετρούνται και τα αποτελέσματα στην υγεία των ασθενών, αφού δεν είναι σίγουρο ότι η αύξηση της δαπάνης σημαίνει ταυτόχρονα και καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.