Ενόψει της Παγκόσμιας Εβδομάδας για τις Σπάνιες Παθήσεις, ο ΣΦΕΕ εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό του, Ολύμπιο Παπαδημητρίου, συμμετείχε στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα «Time to act: Building a pharmaceutical framework fit for rare diseases» και οικοδεσπότη τον Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (ΕΛΚ) Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι ασθενών με σπάνια νοσήματα, από Ελλάδα και Ευρώπη, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της φαρμακοβιομηχανίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην επικείμενη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας και τη διπλή πρόκληση τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, να παραμείνει πρωταγωνιστής στην καινοτομία και την ανακάλυψη νέων θεραπειών μέσα από την Ε&Α και να διασφαλίσει τη βέλτιστη προσβασιμότητα σε υπάρχουσες και νέες θεραπείες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης ενός σταθερού και ισχυρού πλαισίου προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη και κυκλοφορία τουλάχιστον 200 νέων ορφανών φαρμάκων τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες περισσότερων από 6 εκατομμύρια Ευρωπαίων ασθενών με σπάνια νοσήματα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την πρόσβαση στα νέα φάρμακα και τόνισε τη δέσμευση της φαρμακοβιομηχανίας να υποβάλλει έγκαιρα αίτημα διάθεσης κάθε νέου προϊόντος σε όλες της χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο το κανονιστικό πλαίσιο και οι διαδικασίες που ισχύουν σε κάθε χώρα δεν διασφαλίζουν την έγκαιρη αξιολόγηση και αποδοχή των αιτημάτων αυτών. Θα πρέπει λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κοιτάξει και προς αυτή την κατεύθυνση αν θέλει να διασφαλίσει ουσιαστική μείωση των ανισοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι μέσα από τη συνεργασία κυβερνήσεων και φαρμακοβιομηχανίας να προκύψει ένα πλαίσιο Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το φάρμακο που θα καταστήσει την Ευρώπη ηγέτιδα στην ελκυστικότητα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τα σπάνια αλλά και κάθε είδους νοσήματα και όχι ουραγό, όπως τείνει να γίνει σήμερα.