Μια πρωτεΐνη «κλειδί» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού φαίνεται πως ανακάλυψαν ερευνητές στην Αυστραλία, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες   ανακάλυψαν στους ανθρώπινους πνεύμονες την πρωτεΐνη LRRC15 που είναι ένας ενσωματωμένος υποδοχέας που δεσμεύει τον SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον να εξαπλωθεί και να μολύνει άλλα κύτταρα. Το γεγονός φαίνεται να εξηγεί γιατί κάποιο άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά από τον ιό ενώ άλλοι καθόλου η λιγότερο δεδομένου ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο βαθμό την εν λόγω πρωτεΐνη.

Η εν λόγω ανακάλυψη δίνει ελπίδες για ανοσολογική απάντηση στον SARS-CoV-2 και ανοίγει δρόμο για  την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα εμποδίζουν τη λοίμωξη όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά και από άλλους ιούς.

Η δράση της εν λόγω πρωτεΐνης επιβεβαιώθηκε σε τρείς ανεξάρτητες μελέτες σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα στο  «PLoS Biology», από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Γιέιλ.

«Πιστεύουμε ότι δρα κάπως σαν μοριακό Βέλκρο (αυτοκόλλητη ταινία), που κολλάει στον ιό και μετά τον απομακρύνει από τα κύτταρα-στόχους του», δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Λίπιν Λου. Πρόσθεσε δε ότι «το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο φυσικός ανοσιακός υποδοχέας ο οποίος καλύπτει τους πνεύμονες μας, μπλοκάροντας και θέτοντας υπό έλεγχο τον κορονοϊό, είναι απίστευτα ενδιαφέρον. «Μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε αυτόν το νέο υποδοχέα για να σχεδιάσουμε φάρμακα ευρείας δράσης που θα εμποδίζουν την ιογενή λοίμωξη ή θα καταστέλλουν ακόμη και την ίνωση των πνευμόνων», δήλωσε ο δρ Νίλι.