Η καναδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (149 δισεκατομμύρια δολάρια) σε διάστημα 10 ετών για να βοηθήσει το προβληματικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Η απόφαση για τη χρηματοδότηση ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, δεδομένου ότι για μήνες τα νοσοκομεία του Καναδά αντιμετώπιζαν έλλειψη προσωπικού και οι ασθενείς μεγάλους χρόνους αναμονής για την περίθαλψη τους. Σε αυτούς τους μήνες προέκυψαν και μερικές αναφορές για ασθενείς  που πέθαναν ενώ περίμεναν θεραπεία.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Καναδά χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους για να προσφέρει δωρεάν, καθολική πρόσβαση στα νοσοκομεία και τους γιατρούς για όλους τους πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους. Χρηματοδοτείται από ομοσπονδιακούς και περιφερειακούς πόρους, και η διαχείριση γίνεται σε τοπικό επίπεδο. Περίπου το 25% της χρηματοδότησης προέρχεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω του Canada Health Transfer. Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χρηματοδότησε τους πρωθυπουργούς των επαρχιών του Καναδά, οι οποίοι είχαν επανειλημμένα πιέσει τον κ. Τριντό να αυξήσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη. Ο κ. Τριντό, ωστόσο, είχε πει ότι δεν θα αυξήσει τη χρηματοδότηση χωρίς περιορισμούς. Μετά από συνάντηση με τους πρωθυπουργούς την Τρίτη, ο κ. Τριντό είπε ότι η κυβέρνησή του «αναλαμβάνει δράση σήμερα, ώστε οι Καναδοί να συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημά υγείας».

Η πρότασή του περιλαμβάνει συνολικά 196,1 δισεκατομμύρια δολάρια που θα δαπανηθούν για την υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας,  εκ των οποίων τα 46,2 δις. είναι χρήματα πέρα ​​από αυτά που έχουν ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό.